Jeg havde en interessant oplevelse på CES i Las Vegas i januar måned. Normalt er min fokus på nye gadgets, generel forbrugerelektronik, og nyhederne indenfor fladskærme, så jeg fra tid til anden kan skrive en anmeldelse på AV Blog.
I år var jeg i sagens natur ligeledes på jagt efter nyheder på høretelefonfronten. Der kommer sjældent noget væsentligt nyt ud af CES, som i hovedsagen har kæmpe stande for Beats, Monster, Skullcandy, Urbanears og de andre brands som vi kender i forvejen. Hertil kommer en enorm underskov af små virksomheder som rebrander billige kinesiske produkter som deres egne.
Jeg fik dog i det mindste lejlighed til at teste en lang række in-ears, hvor særligt Westone performede rigtig godt. Til demoen brugte de eksklusivt skumpropper fra Comply på deres produkter, og da jeg allerede på andendagen var forbi Complys stand var der god lejlighed til at sætte mig mere ind i deres forskellige produkter.
Comply beskæftiger sig stort set kun med skumpropper til in-ear monitors, og er indenfor de seneste år begyndt at satse stort på salg direkte til hjemmebrug, hvor de før har leveret til professionel brug af sygehuspersonale, politi og militær.
Complys skumteknologi blev oprindeligt udviklet af et team hos 3M med biokemikeren Robert Oliveira i spidsen. Da 3M valgte ikke at ville benytte eller videreudvikle teknologien købte Robert Liveira i 1990 teknologien fra 3M og oprettede sin egen virksomhed Hearing Components, som står bag Comply i dag. Siden da er der udviklet videre på skumteknologien, som vitterlig er et high-tech produkt, og ikke bare et stykke skumgummi skåret til i den rigtige størrelse.
Complys skumpropper er ganske enkelt en erstatning for de ørestykker som medfølger til dine in-ear høretelefoner, som typisk er lavet af silikone. Du erstatter altså de medfølgende silikonepropper med et sæt Comply skumpropper i passende størrelse.
Til markedet for in-ear høretelefoner producerer Comply 5 forskellige serier, som hver især findes i 3 forskellige størrelser (tykkelsen af skummet) samt 4 forskellige fatningstykkelser (så der altid er en som passer til din høretelefon). Det betyder (ud over et ganske uoverskueligt produktudvalg) at det stort set altid er muligt at finde et sæt Comply som passer til dine ører og din høretelefon.
Størrelsen
Hvis vi tager størrelsen først, findes Comply i 3 mulige størrelser: Small, medium og large. Da den indre diameter altid er den samme (for at passe til en given høretelefon) er den eneste forskel hvor tykt skummet er. De forskellige tykkelser giver mulighed for at finde den tykkelse som passer til netop din ørediameter.
Udgangspunktet vil være at du passende kan benytte den samme størrelse Comply som du benytter af de medfølgende silikone tipper. Hvis du benytter den største af de medfølgende har du måske glæde af Comply i large, og tilsvarende vil du måske have en fordel af Comply i størrelse small hvis du benytter den mindste af de medfølgende.
Det er dog vigtigt at huske at der er tale om skum som kian komprimeres ganske meget og derefter udvidder sig i øregangen, så der er et ret stort spænd over hvad de enkelte modeller kan dække over. I praksis dækker medium modellen nok 90-95 % af alle, og det er klart den jeg vil anbefale at starte med, medmindre man vil købe en Mixed Pack som indeholder alle tre størrelser. Det er dog en lidt dyr fornøjelse hvis man kun bruger den ene af dem.
Hvilke in-ear høretelefoner passer Comply til?
Hver af de 5 nedenfor beskrevne modeller findes i 4 forskellige monteringsstørrelser, symboliseret ved et tal i modelnummeret, som er enten 1, 2, 4 eller 5. Som eksempel passer størrelse 4 udmærket til de tidligere testede Viso HP20 fra NAD og Beats by Dre Tour. I den anden ende af skalaen skal man benytte den meget tyndere størrelse 1 på stort set alle de lækre modeller fra Shure og Westone.
Comply har på forsiden af deres hjemmeside en Comply Tip Finder som indeholder langt størstedelen af de in-ears som er på markedet og har været det i de seneste år. Det gør det let at finde den perfekte model til ens egen høretelefon.
De forskellige Comply modeller
Comply findes til konsummarkedet i 5 forskellige modeller, afhængig af hvordan man bruger dem og hvilke features man har brug for.
Active Series (S serien)
Active serien er lavet af skum med en mere ru overflade end de andre modeller. Det gør at Active seriens ørepropper letter kan “ånde” hvis man sveder under træning. Samtidig gør den ru overflade at de sidder endnu bedre fast i ørerne under fysisk aktivitet, så man er sikker på at de ikke falder ud ved et uheld.
Den ru overflade kan dog også gøre dem mere modtagelige for ørevoks, så de holder lidt kortere tid end de normale udgaver. Da de netop er tiltænkt fysisk aktivitet er det dog også sandsynligt at man vil bruge dem mindre end dem som bruges til hverdag.
Den aktive serie er den billigste af Complys modeller. Serien fås i 4 størrelser: S100, S-200, S-400 og S-500.
Isolation Series (T serien)
Isolation serien er den “normale” model til all-round brug med in-ears. Den koniske form gør at den er let at få ind i øret når den er trykket sammen. Samtidig gør formen, at der er skumkontakt med stort set hele den del af øregangen som proppen sidder i. Det giver den bedst mulige støjdæmpning og performance rent lydmæssigt.
Overfladen er mere glat end på Active serien.
Dette er den skumprop som leveres med en række bedre in-ears fra producentens side. Der er dog ofte kun et enkelt sæt med i pakken, så skal man supplere sidenhen kan her købes som reservedel.
Skummen aktiveres af kropsvarme, således at den bliver blød og føjelig når man ruller den mellem fingrene og når den sidder i øret. Ved normal stuetemperatur er den langt mere stiv i det.
Isolation serien fås i udgaverne: T-100, T-200, T-400 og T-500.
Isolation Plus Series (Tx serien)
Isolation Plus serien er en ny tilføjelse til sortimentet. Der er blot tale om en Isolation skumprop, hvor der inden i er sat et lille filter, som forhindrer ørevoks i at trænge helt ned gennem skumproppens indre og ind i selve in-ear høretelefonen.
Det indbyggede filter dæmper lyden med omkring 2dB og burde i følge Comply selv ikke påvirke lyden hørbart. Jeg vil dog nok anbefale den normale udgave hvis der er tale om en high-end model, da et sådan filter aldrig vil dæmpe lyden fuldstændig lineært over hele frekvensområdet. Der skal trods alt meget til før man ender med ørevoks nede i høretelefonen.
Isolation plus serien findes i følgende udgaver: Tx-100, Tx-200, Tx-400 og Tx-500.
Comfort Series (Ts serien)
Hvis man oplever irritation i øret ved at benytte Isolation serien i længere tid, er det muligt at man vil have bedre komfort med Comfort serien. Propperne er her mere kugleformede således at kontaktfladen med øregangen er langt mindre og derfor vil resultere i færre gener. Det er særligt en fordel, hvis man vil benytte propperne i længere perioder, eksempelvis i arbejdssituationer.
Der mere sfæriske design betyder samtidig at der er mindre dæmpning af udefrakommende lyd, da der som nævnt er mindre kontaktflade med øregangen. Det kan være en fordel hvis man ikke er interesseret i en så kraftig dæmpning af udefrakommende støj, men som udgangspunkt er det en ulempe man må leve med hvis man vil have bedre komfort.
Selve materialet er det samme som benyttes på Isolation og Isolation Plus serierne.
Comfort serien findes i følgende udgaver: Ts-100, Ts-200, Ts-400 og Ts-500.
Comfort Plus Series (Tsx serien)
Det giver næsten sig selv hvad Comfort Plus serien dækker over.
Det er den ovenfor beskrevne Comfort serie, men med det indbyggede filter som sikrer at der ikke kan komme ørevoks ned i høretelefonen. På samme måde som med IsolationPlus serien vil jeg ikke anbefale den til de allerbedste in-ear monitors. Det vil give mere mening at rense sine propper en gang imellem.
Comfort Plus serien findes i følgende udgaver: Tsx-100, Tsx-200, Tsx-400 og Tsx-500.
Sådan benytter du Comply propperne
Comply har lavet en kort video som viser hvordan man benytter in-ears med Comply propper. Den giver et fint billede af hvor simpelt det er i praksis.
Mine erfaringer med Comply propper
Jeg har været fan af at benytte skumpropper med in-ear høretelefoner siden jeg for mange år siden fik mit første ordentlige sæt fra Shure, model e5c. De blev leveret med de sædvanlige 3 sæt silikonetipper i varierende størrelse, et sæt juletræsmodeller med 3 silikonelag, og et sæt propper i gult skum. Efter rigtig mange lyttetest stod det ubetinget klart, at de gule skumpropper ikke bare gav den bedste isolation fra omverdenen, men også den suverænt bedste lyd.
Siden mit besøg hos Comply i januar måned har jeg benyttet deres model T-400 på skiftende udgaver af billigere in-ear modeller, og de bliver ikke skiftet ud foreløbig. Rent faktisk kan jeg ikke forestille mig at jeg nogensinde kommer til at benytte in-ears uden Comply eller tilsvarende skumpropper.
Den yderst effektive reduktion af udefrakommende støj gør dem meget velegnede til brug i offentlige transportmidler (inklusive stillekupéen i S-toget) og til passiv støjreduktion på flyture.
På stort set alle de modeller jeg har testet Complys skumpropper har det givet et gevaldig løft i lydkvaliteten, på et niveau som langt har opvejet deres pris. i flere tilfælde har oplevelsen været at man med fordel kunne købe sin in-ear en model billigere end man ellers ville og så tilføje et sæt skumpropper. Køber man in-ears i prisklassen 1000 kroner eller derover vil det være noget nær en dødssynd ikke i det mindste at prøve et sæt Comply eller tilsvarende skumpropper.
Til sport har Comply den fordel, at de sidder ualmindeligt godt fast i ørerne og giver fuld mulighed for bevægelse uden at man risikerer at de mister isolationen i øregangen. Jeg har benyttet dem til løb, spinning og styrketræning med stor fornøjelse. Til løb er det værd at bemærke, at mikrofonistøj kan blive forstærket jo bedre isolationen er, afhængig af hvilken in-ear du benytter. Faktisk sidder de så godt fast, at det lykkedes mig at flå et par Denon AH-C560 fra hinanden da kablet havde viklet sig ind i styret på en spinningcykel og den fik et ordentlig hiv. Halvdelen af høretelefonen sad stadig i øret bagefter 🙂
Vær opmærksom på at skumpropperne bliver slidt med tiden, afhængig af hvor meget du bruger dem. Comply angiver selv at de bør skiftes med 3 måneders mellemrum, men med normalt brug vil jeg mene at det går fint at skifte dem hvert halve år.
Positivt
- Super effektiv dæmpning af udefrakommende støj
- Man kan spille ved lavere volumen og samtidig nyde musikken
- Kraftig forbedring af lydkvalitet på langt de fleste in-ears
Negativt
- Hvis høretelefonerne ikke er tiltænkt brug med så effektiv isolation kan bassen blive for dominerende
- De tager længere tid at putte i ørerne end almindelige silikonepropper
- De sidder så godt fast, at du kan ødelægge dine høretelefoner hvis du er uheldig og hiver kraftigt i kablet
- Uanset at de for deres performance absolut er pengene værd, så forekommer det helt urimeligt at en pakke med 3 sæt skal koste omkring kr. 150.
God gennemgang og fedt at få input fra en, som ved hvad han taler om. Keep up the good work 🙂
Og hvor kan jeg så købe disse propper??
I Danmark kan man i hvert fald købe dem i alle Hi-Fi Klubben butikker.
Ellers kan man bestille dem hos Amazon i England.
[…] der var helt perfekt. Den næststørste var tættest på at passe til mit øre. Og end ikke et sæt Comply løste problemet […]
God artikel med godt overblik. Hvis man gerne vil have et par lækre høretelefoner, hvor der medfølger Comply skumpropper så tjek evt. Cresyn C740S eller Cresyn C510E her http://www.earbuddy.dk/cresyn. Det er ikke et særlig kendt mærke i Danmark men de bliver solgt i over 180 Apple butikker i Asien og det er virkelig lækker kvalitet til en fornuftig pris.
Bonus info: Har man brug for et par høretelefoner til løb eller sport så har danske Miiego også inkluderet Comply skumpropper i deres modeller AL5 og AL7: http://www.earbuddy.dk/miiego
(Obs: Jeg er medejer af EarBuddy)
[…] mig bedst, men efter at have prøvet størrelserne skiftede jeg dem straks ud med et sæt T-400 Comply skumpropper, for at få mest mulig lydkvalitet ud af dem. Høretelefonerne er herefter blevet testet hjemme, […]
Kjøpte et par T500 på HI-FI Klubben til mitt Jaybird Bluebuds X headset, og lyden er fantastisk!! Så mye mer komfortable, og sitter som et skudd i øret! Kjenner nesten ikke at man har de på! Forbedret bassen litt, så den ble litt mer markant, men ble ikke store forskjeller i for eksempel bassdybden, men i mellomtonene og diskanten er det utrolig forskjell!
Demper så godt som all støy fra omgivelsene, og sitter som limt til øregangen under aktivitet, som for eksempel 3 timer aktiv basketspilling.
Anbefales på det sterkeste!:) Absolutt verdt 150 kr!