Højt på listen over de mest tragiske sandheder om billedkvaliteten på moderne fladskærme er at kun et fåtal af de tusindvis af fladskærme som sælges hver måned nogensinde får mulighed for at yde deres bedste.
Her tænker jeg ikke på hvad man kan få ud af en moderne skærm ved at bruge timer (eller dage) på at kalibrere den til sit yderste med måleudstyr i referenceklassen. Selv de mest basale brugerindstillinger på fladskærme i de danske hjem står ganske uberørte hen i langt de fleste tilfælde. Det er ganske enkelt synd og skam, at bruge tusindvis af kroner på en af de bedste skærme man kan få på markedet, og herefter ikke bruge den halve times tid det tager at indstille den korrekt.
På den baggrund vil jeg over de kommende dage gennemgå hver af de basale billedindstillinger som findes på enhver fladskærm, så du forhåbentlig aldrig igen vil være i tvivl om hvordan du indstiller skærmen til bedst mulig billedkvalitet.
Hver enkelt artikel vil tage udgangspunkt i én indstilling på baggrund af testbillederne på Hi-Fi Klubbens kalibrerings-DVD (som dog rent faktisk er en CD-ROM med testbilleder i .JPG format til indstilling af fladskærme).
Skiven er valgt hovedsageligt af pædagogiske årsager, og fordi den er tilgængeligt gratis i Hi-Fi Klubbens butikker (ved køb af skærm eller tilmelding til nyhedsbrev).
Bedre og mere fleksible valg er
- Joe Kanes Digital Video Essentials (DVD)
- Joe Kanes HD Basics (Blu-ray)
- Spears & Munsils High-Definition Benchmark Blu ray Disc Edition
- Disneys World of Wonder
- AVSHD (rigtig god og gratis, men kræver en DVD-brænder)
Hvorfor korrekt indstilling af dit fladskærms TV er nødvendigt
Som udgangspunkt bliver en nye fladskærm leveret med en række standardindstillinger, som gør at den tager sig godt ud i en butik, når den skal konkurrere med andre fladskærme i lysoutput, “skarphed” og farveintensitet. Selv når man ved opsætningen vælger at skærmen skal benyttes til hjemmebrug er standardindstillingen ikke optimeret til korrekt gengivelse af kildematerialet.
Hertil kommer, at korrekt indstilling af din fladskærm er afhængig af det miljø du benytter skærmen i. Indstillingerne skal tilpasses efter hvor meget lys du har i din stue, og eventuelt justeres afhængig af de apparater du har tilsluttet skærmen. Fladskærmens standardindstillinger er lige præcis det.. standardindstillinger, som ikke er tilpasset dit rum og dine apparater.
6 simple trin for korrekt indstilling af din fladskærm
- Valg af billedindstilling
- Indstilling af kontrast
- Indstilling af lysstyrke (er på vej)
- Indstilling af farve (er på vej)
- Indstilling af skarphed
- Eventuelle yderligere funktioner (er på vej)
Når du har været igennem de 6 trin vil din fladskærm levere et billede som er så tæt på det korrekte, som det er muligt uden at benytte specialiseret måleudstyr og få hjælp fra en professionel.
God arbejdslyst, og støder du på problemer er hjælpen ikke længere væk end kommentarfeltet nedenfor.
Hej på bloggen.
Dejligt, at der findes folk, der gider at gøre sig den ulejlighed at hjælpe til, at folk får mulighed for at indstille deres fladskærme mest optimalt muligt. Herfra skal lyde en uendelig stor tak. Jeg har netop selv erhvervet mig et tv af mrk. Philips model 4508T/12 – 40″. Når man starter et sådant tv op, bliver man jo introduceret til en jungle, så man bliver helt forpustet – og når man så er ved at få vejret igen bare længes efter at få gang i tv’et skulker man tydeligvis muligheden for at få det indstillet optimalt. Dette har jeg måttet sande, idet studieoptagelser fra DR1 bliver vist helt formidabelt på mit nye tv. Imidlertid er det sådan, at når jeg eksp.vis ser fodbold på TV3-sport er sagen en anden, idet spillerne på banen bliver omkranset af en mere udefinerbar størrelse, som det ikke er en fornøjelse at se på. Ligeledes er der problemer, når jeg ser på aften/ nat-optagelser, hvor de mørke/ sorte dele af billedet henstår decideret grumsede. Jeg har derfor med største fornøjelse printet de anvisninger ud, som er at finde på denne blog. Jeg ser overordentlig meget frem til at se de sidste færdiggjorte.
Endnu engang mange tak for denne fine blog.
Mvh. Michael