Dette er anden artikel i en serie om basal indstilling af billedet på dit fladskærms TV.

Gennem 6 simple indstillinger når vi frem til det bedste billede som netop din skærm kan levere.

Du kan få det samlede overblik over artiklerne i serien her:

  1. Indstilling af fladskærms TV : Valg af billedindstilling (1/6)
  2. Indstilling af fladskærms TV : Indstilling af kontrast (2/6)
  3. Indstilling af fladskærms TV : Indstilling af lysstyrke – black level (3/6)
  4. Indstilling af fladskærms TV: Indstilling af farve (4/6)
  5. Indstilling af fladskærms TV: Indstilling af skarphed (5/6)
  6. Indstilling af fladskærms TV: Overscan, aspektratio
  7. Indstilling af fladskærms TV: LCD TV – baggrundsbelysning

Indstilling af kontrast på din fladskærm

Kontrastindstillingen på dit fladskærms TV justerer hvor meget indgangssignalet skal forstærkes, og styrer derfor hvor meget lys din skærm maksimalt udsender. Kontrastkontrollen styrer altså den lyse ende af billedet.

Vi vil gerne have at billedet er så lyst som muligt, så længe det ikke giver gener i form af trætte øjne eller ødelægger billedet ved at flere forskellige lyse nuancer blander sig sammen til en, så man ikke kan skelne detaljerne fra hinanden. Har man ikke testbilleder til rådighed, kan det betale sig at se efter detaljer i sneen ved skisport eller i en hvid skjorte – det skal være muligt at skelne mellem de forskellige nuancer. På de fleste moderne LCD skærm er det bestemt ikke nødvendigt at skrue helt op for kontrasten.

Til brug i biografer og i forbindelse med TV og filmproduktion findes der en række standarder for hvor meget lys der skal leveres i en given situation. Det er dog værd at bemærke, at der ikke findes én rigtig indstilling for kontrastkontrollen til privat brug, og at mængden af lys som sendes ud af dit fjernsyn kan afhænge af individuelle præferencer og i særdeleshed de omgivelser man ser TV i.

Jo mørkere omgivelser jo mindre lys behøver man for at få det samme opfattede lysniveau. Dette er en af grundene til at alle ISFccc certificerede TV og projektorer har en ISF-dag og ISF-nat indstilling,så man kan variere lysoutputtet afhængig af omgivelserne.

Fremgangsmåde for indstilling af kontrast med testbillede

Nedenstående testbillede indeholder øverst en gråskala fra det hvideste hvide til det sorteste sort.  Under gråskalaen er en række lyse felter med angivelse af hvor intens en hvid farve der er tale om. Tallen i hvert felt er den digitale værdi af lysstyrken, som kan gå fra 0 til 255 (her kun vist de mest lyse nuancer).

Når man betragter testbilledet er det vigtigt at vide, at videomateriale på TV,  DVD, Blu-ray etc. som udgangspunkt kun benytter værdierne 16-235 ud af de 0 til 255. Det betyder at det sorteste sort svarer til den digitale værdi 16, mens den digitale værdi 235 er det lyseste som vises (amrkeret med en prik på testbilledet)..

Hi-Fi Klubben Quick Calibration - Kontrast

Når vi indstiller kontrastkontrollen på skærmen har vi tre retningslinjer at gå efter.

  • Vi skal undgå klipning (sammensmeltning) i de lyse områder op til intensitet 235.
  • Vi skal undgå misfarvning af felterne op til intensitet 235.
  • Vi skal indstille kontrastkontrollen så tilpas lavt at vi ikke bliver trætte i øjnene eller får hovedpine af at se på skærmen i længere tid.

Fremgansgmåden er typisk som følger:

  1. Skru kontrastkontrollen helt op til den maksimale værdi
  2. Juster herefter kontrastkontrollen ned, indtil du er sikker på at alle felterne til og med 235 i testbilledet fremstår som enkeltstående felter, som ikke falder i et med baggrunden.
  3. Hvis der nu er nogen af felterne op til 235, som ser misfarvede ud (typisk lyserøde) sammenlignet med de andre felter op til 235, skrues der yderligere ned for kontrasten indtil misfarvningen forsvinder.
  4. Sæt herefter et TV-signal eller en film til at vise et normalt billede, og vurder om billedet ser for lyst ud til at det er behageligt at se på i længere tid ad gangen. Hvis det er tilfældet, skrues der yderligere ned for kontrastkontrollen, til der opnås et behageligt billede.

Det gør ikke noget, at felterne med værdier over 235 falder i et med baggrunden, idet der kun yderst sjældent er billedinformation ved disse høje intensiteter. Det gør dig bestemt ikke noget hvis alle felter helt op til 255 er synlige og uden misfarvninger, så længe billedet ikke er ubehageligt lyst at se på.

Du har nu indstillet kontrasten så godt som det kan gøres uden måleudstyr, og kan herefter fortsætte til indstilling af fladskærms TV, del 3 : Indstilling af lysstyrke (black level)