Da en god ven en gang spurgte til hvad der var de vigtigstee ingredienser i den bedst mulige kalibrering af en fladskærm, faldt der mig et udtryk ind, som jeg har benytte siden.

Kalibrering er som sex.

Man skal have det rette udstyr, og kunnne finde ud af at bruge det

Ovenstående skal naturligvis siges med et smil på læben, og helst i det rette selskab. Ikke desto mindre er det en ret præcis beskrivelse af hvad der skal til for atr levere en professionel ydelse, når det drejer sig om at kalibrere fladskærme og pojektorer til THX og ISF standard. Du kan have nok så meget erfaring og forståelse af farveteori, men hvis du benytter et colorimeter med defekte filtre vil du ende med at lave en ultrapræcis, men forkert kalibrering.

Tilsvarende kan selv et Klein Instruments K-10 colorimeter profileret efter et Photo Research PR-670 spectroradiometer ikke hjælpe dig, hvis du ikke har en virkelig god forståelse af hvordan skærmen eller projektorens bagvedliggende teknologi fungerer. Jeg har set utallige eksempler på selv ISF og THX certificerede folk, som begår banale fejl i valg af signalkilder, softwarebrug og indstilling, og har bestemt også begået min del af samme.

Tilsvarende gælder naturligvis at alle de flotte grafer og målinger du støder på når du læser en fladskærmstest kun har værdi, hvis du kan stole på både metodikken og det benyttede måleudstyr. Er det ikke tilfældet kunne vi lige så godt krydre anmeldelsen med nogle flotte billeder fra sommerferien.

Min egen tilgang til test af fladskærme og projektorer er at gå så videnskabeligt til værks som muligt. Det betyder at der skal elimineres så mange fejlkilder som overhovedet muligt, og at alle målinger og observationer skal dokumenteres så præcist som muligt, så resultaterne er repeterbare og valide. Hvad angår procedurer forsøger jeg enkelte steder i de enkelte tests kort at beskrive dem, men har yderligere et betydeligt katalog af standardprocedurer som jeg benytter.

For så vidt angår det udstyr som benyttes til at måle på skærme, er det naturligvis kun rimeligt, at jeg lægger dette frem, så du kan danne dig dit eget billede af hvorvidt målingerne er troværdige, og hvorvidt det benyttede klildemateriale er egnet til at teste for det jeg bruger det til. På denne side vil jeg derfor løbende vedligeholde en liste over det ustyr som danner baggrund for de offentliggjorte målinger.

 

Måling af farvegengivelse, hvidbalance, gamma og sortniveau

Klein Instruments K-10 ColorimeterKlein Instruments K-10

K-10 er et super lækkert colorimeter, som er bygget op omkring en rogtig god optik og et light mixing chamber, som gør off-screen målinger yderst præcise, uden dog at kunne matche de bedste spectroradiometre fra Photo Research. K-10 benytter ekstra store fotodioder til at måle lys, hvilket gør det i stand til at måle ganske præcist ned til 0,0002 Cd/m2. Det er derfor også dette colorimeter som benyttes når der skal måles sortniveau, idet der stort set ikke findes andet på markedet som er præcist ned på så lave niveauer. Off-screen målinger er nødvendige ved test af 3D, hvor aktive eller passive 3D briller er den integreret del af målingerne. Colorimeter teknologien gør at præcisionen af farvemålinger afhænger af den korrektionsmatrix som er lagt ind i colorimetret, hvorfor det på visse skærmteknologier er hensigtsmæssigt at lave en profil fra et spectroradiometer for at opnå den bedst mulige præcision.

X-Rite i1 Pro spectroradiometerX-Rite EyeOne Pro Spectroradiometer

i1 Pro (også kaldet EyeOne Pro) er det mest udbredt spectroradiometer brugt til kalibrering af skærme, grundet den ekstraordinært rimelige pris (ned til $800).

i1 Pro er ubetinget et fund til prisen, og kan mål ganske præcist, så længe der er lys nok. Det er også et rigtig fornuftigt spectroradiometer til at lave profiler for billigere (eller dyrere) colorimetre for at øge præcisionen. Det er ikke særlig velegnet til at måle gamma og gråskala, da målinger i mørke områder har det med at være mindre præcise, og der skal løbende (mindst 10 minutters interval) laves initialiseringer for at sikre præcisionen.

Diverse hardware

Gefen 1:10 Distribution Amplifier for HDMIGefen 1:10 HDMI distribution amp

Benyttes hovedsageligt når der skal kalibreres eller testes flere skærme i parallelopsætning. Det kan være enormt givtigt som praktisk demonstration eller for at checke at man har lavet korrekte vurderinger, at se samme kildemateriale parallelt på 3-4 fladskærme på samme tid. Det gør det betydeligt lettere at spotte om en af dem gør noget ekstraordinært godt eller skidt.

 

Nikon D80Nikon D80

Meget simpelt: jeg benytter mit Nikon D80 til at tage billeder af opstillinger og screenshots, samt naturligvis til billedraportager fra CES og lignende.

 

 

Casio Exilim EX-F1Casio Exilim EX-F1

Benyttes til at teste og dokumentere opdateringsfrekvens, subfield drive og responstid på slærme, idet kameraet kan optage helt ned til to separate billeder af hver subfield på en plasmaskærme (1200 billeder i sekundet). Kan i øvrigt også benyttes til at teste kvaliteten af deinterlacing. Der er meget få kameraer som kommer i nærheden af denne frame-rate uden at være i ubrugelig kvalitet eller koste på den kedelige side af 100.000 kroner.

 

 

Signalkilder

Quantum Data QD 780 signal generatorQuantum Data QD780 Signal Generator

Quantum Data laver en række ad de absolut bedste signal generatorer og analyseinstrumenter på markedet for videomateriale. Deres produkter ses ofte rebranded af eksempelvis Sencore. QD 780 er en touch screen baseret HDMI signal generator og analysator, som udover at generere testbilleder (inklusive 3D) kan teste HDMI kabler og analysere HDMI signaler. Den er dog ikke i stand til at generere andet end HDMI og analoge videosignaler, og kan således ikke generere DVB signaler eller tilsvarende analoge antennesignaler.

 

Test skiver (DVD og Blu-ray)

 

digital Video Essentials (Joe Kane Productions)

 

Spears & Munsil High Definition Benchmark (Hand Forged Video)

 

HQV Benchmark (Silicon Optix, Blu-ray og DVD)

 

AV Club Motion Test DVD (PAL og NTSC)

 

GetGray Calibration Disk (PAL og NTSC)

 

Disney’s World of Wonder (WOW Blu-ray)

 

FPD Benchmark (Motion Resolution Blu-ray)

 

Digital AV Navigator (Hi-Vi Cast Blu-ray)

 

TV Blink test DVD (PAL)

 

Merighi Test DVD

 

HCFR Patterns DVD (PAL)

 

ISF HDTV Calibration Wizard (Monster & ISF)

 

AVS HD (gratis Blu-ray fra AVS Forum)

 

Hi-Fi Klubben Quick Calibration (gratis CD-ROM)

 

THX Demo disk (NTSC og Blu-ray)