Der er ingen tvivl om, at Dr. Dre har være hundredemetermester i at promovere sine høretelefoner. Du ser dem hver eneste dag i gadebilledet og på kendisser verden over. Doktoren proklamere selv på kassen: ”With Beats, people are going to hear what the artist hear, and listen to the music that way they should: The way I do.”
Nu er det jo de færreste af os, der har været med Dr. Dre i studiet, og derfor kan man vel ikke argumentere hverken for eller imod, men i hvert fald har meningerne fra starten været delte. De der elsker Beats by Dre, fordi der er masser af bas og club-lyd, og de, der mener, det er useriøse designer-høretelefoner, som ikke kan konkurrere med ”rigtige” høretelefoner. Jeg har til denne test valgt ikke at lytte til nogle af dem, men i stedet lytte længe og intenst til Tour in-ear modellen, for at kunne give min egen og uforbeholdne mening.
Unboxing Beats by Dre Tour
Høretelefonerne kommer i en lækker sort kasse. Ud af den kan man kan trække en pang-rød kasse, som afslører, at den sorte blot er et omslag, der gemmer den egentlige kasse. Den er lukket med en lille magnet, og feelet på kassen giver i det hele taget et indtryk af høj kvalitet. I kassen finder, man udover den sorte høretelefon med et højrødt kabel, som jeg naturligvis vender tilbage til, en lille transport æske der ligner en ishockeypuck, en manual, hele seks ekstra silikonepropper, en ledningsklips og to røde bøjer til at have rundt om øret, så de giver et endnu bedre fit til høretelefonen.
Alt er som sådan som det skal være, og det ser godt ud, og er ret lækkert lavet.
Selve høretelefonerne føles også rigtigt lækre, og har et fladt højrødt kabel, der ikke filtrer så let. Høretelefonerne er ret lette at få til at sidde godt fast i øret. Faktisk skal jeg være helt ærlig, forstår jeg simpelthen ikke hvad de medfølgende bøjler skal gøre af gavn. Jeg kan hverken få dem til at gøre fra eller til, og valgte derfor hurtigt bare at droppe dem, da de kun gjorde høretelefonerne mere besværlige at have med sig. Ydersiden af høretelefonen er helt flad, og har Dr. Dres ”b” logo i sølv og rød. Som udgangspunkt kan jeg rigtigt godt lide det flade design, da det burde gøre det muligt at ligge ned eller sidde op mod noget, uden at høretelefonen kommer i vejen. Men den er simpelthen for lang eller er mit øre ikke dybt nok. Selvom ydersiden er helt flad stikker den et godt stykke udenfor selve øret. Så det bliver lidt ubehageligt at støtte mod puden.
Det gode fit inde i øret giver mulighed for at lave et godt basniveau. Hvis ikke en in-ear sidder rigtigt, er det så godt som umuligt at få dem til at lyde godt (Læs mere i vores guide til in-ears)
Men ingenting kommer uden bagsider, og det gælder også et stramt fit i øret også. At det larmer særdeles meget at tygge, mens man har dem i, kan jeg godt se igennem fingrene med. Det er så sjældent jeg har høretelefoner på ved middagsbordet alligevel, men fænomenet mikrofoni er ikke lige sådan at overse. Mikrofoni er, i denne sammenhæng lyde som bliver skabt af at kablet bevæger sig eller trækker i høretelefonen, og disse lyde forplanter sig gennem kablet ind i øret. Det kan beskrives som et ret højt ”skruvb, sktuvb, skruvb” for hvert skridt, man tager.
Normalt kan det løses ved at bruge en lidt mindre silikonetip, (og dermed også miste lidt bas og musikkvalitet) eller ved at sætte kablet fast med den medfølgende clips. Men på Beats by Dre Tour hjalp ingen af trickene. De larmer konstant når man bevæger sig, og er derfor så godt som ubrugelige når man løber. Det er værst i højre side, hvor tre-knaps remoten sidder.
Knapperne og mikrofonen virker ellers ganske fint på iPhone. På den Android jeg testede på, virkede kun den midterste knap. Vol. op og ned virkede som sædvanligt ikke.
Lyden
Hvis du skifter fra Apples hvide medfølgende propper, eller andre smartphones ditto, vil du med det samme kunne høre, at alt lyder bedre. Mere power, mere bas og et stort blødt lydbillede. Men det er på ingen måde et lydbillede, der får mig til at tænke, at sådan må det have lydt i studiet. Måske mere, ”sådan ville det lyde, hvis jeg hørte det på en natklub.” Der er noget livestemning over lyden. Ikke live rock, pop eller jazz, men live DJ, der spiller alt for højt i et alt for lille lokale og med masser af lysshow og vodkadrinks. Om det er en positiv reference, vil jeg lade være op til den enkelte.
Personligt synes jeg egentligt det er ret sjovt. Lidt afhængig af hvilken type musik, man lytter til måske. Men der går ikke længe før jeg begynder at synes, det er lidt for meget. Og et par numre længere henne, synes jeg det er alt for meget.
Problemet med et så fyldigt og blødt lydbillede er, at det unægtelig sker på bekostning af detaljer, indlevelse, finesse og musikalitet.
Lyden bliver mig noget indelukket og nærmende sig klaustrofobisk. Det, der starter med at lyde som en fest, bliver til lyden af en hule, som jeg gerne vil ud af.
Til film er problemet ikke nær så stort. Actionscener er ret fede, og dynamikken er til at få øje på. I stille scener bliver lyden dog noget mudret.
Noget af forklaringen findes måske i manualen. Beats anbefaler, at man aktiverer Sound Check, når man lægger musik over på sin iPod/iPhone. En funktion, der standardiserer volumen i musikken og de forskellige numre imellem. Med andre ord; den fjerner al dynamik og får musikken til at blive en flad og kedelig omgang. Beats mener altså, at deres høretelefoner spiller bedst med musik uden dynamik. Problematikken opstår så, hvis man ikke på forhånd fjerner dynamikken. Eksempelvis hvis man ikke har en iPod/iPhone, bruger en film eller musik streamingtjeneste, ser film, hører podcast, eller hvad som helst andet.
At lyden fremstår mørk og lukket bliver især meget tydeligt hvis man skifter til en anden kvalitetshøretelefon. Fx en af de andre her i testen. Så bliver det meget hurtigt tydeligt, at Beats stadig har meget at lære.
Eller har de?
Måske tager jeg fejl. Jeg tror ikke der er meget tvivl om at Beats har solgt langt flere Tour in ear end NAD nogen sinde kommer til at sælge HP20. Måske lægger Beats´ kunder ikke så meget værdi i, hvad jeg kalder god lyd. Måske er ”powerlyden” som sovser det hele ind i bas, et cool udseende og det rigtige brand, langt mere vigtigt.
Måske for nogle, ikke for mig. Musik er alt for vigtig en kunstform.
Plusser
- Kvalitetsfeel
- Fladt kabel der ikke kludre sammen.
- Vinkelstik
- Mange silikonetips
- Lette at få til at sidde godt
- Brandværdi
Minusser
- Lydkvaliteten
- Ingen skumpropper
- Støj fra ledningen
- Prisen
Priser på Beats by Dre – Dre Tour
Nedenfor opdaterer vi hver nat prisen på Beats by Dre model Tour version 2.0, så du altid kan finde den billigste forhandler. Bemærk at prisen er for den nye udgave 2.0 som er kommet på markedet i år, og som (når Beats by Dre selv skal sige det) har en bedre lydkvalitet end den originale som vi har testet.
[afp id=”106″]