BEMÆRK: Hvis du læser denne test af Samsungs UE46D8005 vil du måske også have interesse i vores sammenligning med den nye 2012 model UE46ES8005 eller vores oversigt over test af Samsung ES8005 serien
Hvert år omkring skiftet fra marts til april måned vælter det ind over det danske land med nye fladskærme fra de største fjernøstlige producenter. Traditionen tro byder det på bedre performance, flere features, og ikke mindst en masse nye buzzwords.
Jeg har i min første test for www.av-blog.dk valg at se nærmere på Samsungs topmodel i LED-genren, UE46D8005. Skærmen er den dyreste af Samsungs 2011-modeller (fraregnet 9005-serien, som fortsætter et stykke ind i 2011), og erstatter den tidligere topmodel, LED-serien C8705.
Samsung har gennem de sidste adskillige år været toneangivende for hvordan fladskærme skal designes, og har i mange sammenhænge været på forkant med den teknologiske udvikling. Som noget nyt, er årets modeller ikke blevet tyndere end sidste år, men til gengæld er der blevet skåret centimeter af rammens tykkelse. Endvidere er netværksmulighederne så udbyggede at Samsung har valgt at kalde UE46D8005 for et Smart TV.
Samsungs topmodel byder på 800 Hz CMR, Micro Dimming, integreret webbrowser og Bluetooth synkronisering med 3D briller. Det ser vi alt sammen nærmere på nedenfor.
Du kan finde specifikationer, mål og feature liste på Samsungs danske hjemmeside.
De aktuelle priser på Samsungs D8005 serie kan findes her:
- Aktuel pris på Samsung UE40D8005 hos Pricerunner
- Aktuel pris på Samsung UE46D8005 hos Pricerunner
- Aktuel pris på Samsung UE55D8005 hos Pricerunner
- Aktuel pris på Samsung UE60D8005 hos Pricerunner
Det testede TV var venligst udlånt af Hi-Fi Klubben.
Design og fjernbetjening
Det er en svær opgave at kommentere på designet af D8005 modellerne uden straks at referere til billedet ovenfor.
Det er ganske enkelt nødvendigt at opleve hvordan et TV ser ud med kun en halv centimers ramme for at kunne påskønne hvor stor en forskel det gør i praksis. Den testede 46″ model er fysisk ikke meget større end sidste års 40″ model, og er mindre end et 42″ plasma fra Panasonic. For første gang giver det rent faktisk mening at diskutere hvorvidt en fladskærm kan hænges op og benyttes som en billedramme.
Skærmens betjenes med et touchpanel i skærmens højre side, som samtidig aktiverer en menu i hjørnet af skærmen, så man kan følge med i hvad man laver. En lækker detalje, som de færreste nok vil have megen gavn af i praksis. Den medfølgende bordfod er den samme som på sidste års prestigemodeller med krom-look. Det er meget individuelt om man bryder sig om designet, men det passer i hvert fald godt i skærmen.
Ses der bort fra den ekstremt tynde ramme, er det mest slående ved skærmen, hvor sort den er. Uanset hvor meget lys der ellers er i omgivelserne forbliver skærmen nærmest skræmmende sort, og forekommer at suge lyset ud af rummet når det rammer den. Det giver et meget stilrent look, som er svært ikke at blive imponeret af.
Det samme kan til gengæld ikke siges om fjernbetjeningen, som er en helt og aldeles ordinær sag i sort plastik, som vi kender den fra Samsungs billigere modeller sidste år. Den iPhone lignende touch screen remote, som følger med til den amerikanske udgave af TV?et er udeladt i Danmark for at holde prisen nede.
Det er en beslutning som jeg kan støtte op om, men så kunne Samsung i det mindste have smidt en lidt mere lækker fjernbetjening med i stedet. Knapperne er baggrundsbelyste, og i daglig brug er fjernbetjeningen i øvrigt funktionel nok, selvom vi stadig savner direkte valg af input med diskrete knapper. Ønsker man en mere designet fjernbetjening og kan man leve uden den direkte knap til Smart Hub kan man bestille sidste års remote fra de dyre modeller som reservedel. doe omkring kr. 400. Den er pænere, men ikke mere funktionel.
I skrivende stund har Samsung frigivet en fjernbetjenings app til Android, som kan benyttes med mobiltelefoner eller (Samsung Galaxy) Tablets. En opdateret udgave af den tilsvarende iPhone app skulle være på vej.
Bemærk at brugen af smartphones som fjernbetjening selvfølgelig forudsætter at TV?et er koblet på dit lokale netværk, enten med kabel eller trådløst. En interessant feature er muligheden for at streame den TV-kanal man aktuelt ser til sin smartphone, hvis man er nødt til at forlade TV’et i en kortere periode.
Tilslutninger
Som det forventes i dag har skærmen 4 HDMI tilslutninger, hvor den ene kan sende lyd tilbage til en surround receiver via ARC (Audio Return Channel, en HDMI 1.4 teknologi).
Tilslutning af SCART kabler og analog komponent (YPbPr) foregår ligesom på tidligere modeller med proprietære break-out kabler, hvoraf der dog er to SCART tilslutninger i år. Jeg var glad for at se at Samsung har beholdt en analog VGA indgang, hvilket ellers er ved at blive faset ud af andre producenter.
Som vi er vant til, har Samsung været smarte nok til at lade alle stik vende nedad eller til siden, hvilket giver fine muligheder for at montere skærmen tæt på væggen.
En alvorlig udeladelse er en traditionel analog lydudgang. Det er ganske enkelt uforklarligt, at det skal være så svært at inkludere et enkelt sæt analoge udgange, og vi i stedet er nødsaget til at benytte hovedtelefonudgangen, eller en SCART adapter på det medfølgende break-out kabel. Skal vi have den bedst mulige lydkvalitet ud af vores LED TV kommer vi dog ikke uden om at trække et optisk digitalt signal ud til en separat DA-konverter.
Som et ægte Smart TV har Samsung både indbygget Wi-Fi og et RJ-45 stik til direkte netværksopkobling. Den direkte tilslutning er langt den mest stabile og giver stort set ubegrænset båndbredde til streaming af HD videofiler. Det skal dog bemærkes at den indbyggede Wi-Fi funktion (802.11n) fungerer væsentligt hurtigere og mere stabilt end de USB-dongles, som ellers skal benyttes – muligvis fordi der er plads til en større antenne når den indbygges i TV?et.
Som et af de første TV på det danske marked er der både indbygget DVB-T2, DVB-S2 og DVB-C tunere i UE46D8005.
Funktionalitet og features
Den basale funktionalitet i Samsungs 2011-modeller minder meget om hvad vi har set før. Menuerne har skiftet udseende, men indeholder stort set de samme muligheder som den seneste generation, hvilket generelt er en god ting. I særdeleshed er mulighederne for at indstille fladskærmen til den mest kildekorrekte gengivelse helt i top, hvilket jeg vender tilbage til senere.
Centrum i Samsungs nyeste generation af fladskærme er deres Smart Hub, som er en samlet startside for alt hvad TV?et kan byde på af interaktive funktioner. Ser man helt konkret på de enkelte features, er der ret beset ikke sket de store teknologiske landvindinger siden sidste års modeller, bortset fra tilføjelsen af en fuld webbrowser.
Det gør dog en forskel, at alle mulighederne nu er samlet ét sted, så man ikke skal finde sine DLNA videoklip et helt andet sted end Youtube videoer og spillefilm fra Video on Demand udbydere.
Smart Hub giver faktisk et ganske godt overblik over de muligheder som er stillet til rådighed fra starten af, og det er i et vist omfang muligt selv at vælge hvad man vil have vist på den første skærm. Samtidig kan man følge med i TV-signalet i et lille vindue.
Udover de tilgængelige Apps samt billeder/musik og video fra tilsluttede harddiske eller DLNA-kompatible netværksharddiske indeholder Smart Hub din favoritliste, indgangsvælger samt optagne programmer og en timer til at foretage yderligere optagelser.
Optagemuligheden er ligesom på sidste års topmodeller bundet til en USB harddisk (skal opfylde visse minimumskrav for hastighed), som bliver krypteret og bundet til det specifikke TV. Det er altså ikke umiddelbart muligt at flytte de optagede programmer til et andet medie.
Da Samsung UE46D8005, ligesom alle Samsung andre nye TV (C9005 undtaget) kun indeholder én TV-tuner, kan man ikke optage et program samtidig med at man ser et andet. Til gengæld vil det sikkert glæde de fleste, at der ikke længere vises en statusmeddelelse om at TV’et optager under hele optagelsesperioden. Det var en af de uheldige ”features” fra sidste generation.
Optagefunktionen fungerer generelt uproblematisk, men benytter man EPG informationerne til at sætte sin timer skal man som sædvanlig være opmærksom på om der bliver skåret lidt af i slutningen. Som det vil fremgå af billedet, har Yousee og Samsung i øvrigt stadig i 2011 problemer med at få deres EPG til at fungere korrekt så man kan se billedet fra den aktuelle TV kanal mens man er i programguiden.
Når det drejer sig om udbuddet af Apps, kan hele Smart TV konceptet godt mindre lidt om en buldren af tomme tønder i skrivende stund. Hvor amerikanerne kan glæder sig over en endeløs række af streaming video og musik services som Netflix, Hulu+, Pandora og Blockbuster, har vi i Danmark måtte nøjes med lidt Youtube, Twitter og Facebook.
Der er dog ved at ske noget på denne front, og allerede ved introduktionen, var Yousee klar med en app til streaming af spillefilm på pay per view basis. Filmene skal godt nok bestille spå Yousees hjemmeside, men herefter har man 24 timer til at se dem så meget man vil, streamet direkte til TV’et. SF Anytime filmudlejningskulle i øvrigt være tilgængelig når denne test offentliggøres. Til stor glæde for eksisterende Samsung ejere er både Yousees App og SF Anytime også tilgængelige på sidste års netbaserede modeller.
Billedkvaliteten er på nuværende tidspunkt ikke noget at tweete hjem om, men der er ikke noget teknisk i vejen for at bitraten og opløsningen med tiden kan sættes op. P.t. streamer Yousee i opløsningen 512*288, hvilket er fint til et lille TV hvis man ikke er krævende. Du skal dog ikke forvente at kunne droppe Blu-ray samlingen foreløbig. Jeg vil dog bemærke, at streaming af HD fra Youtube kan være en endog yderst imponerende oplevelse.
Af de resterende apps fandt jeg hovedsagelig Google Maps interessant, og interfacet er nu så hurtigt at man reelt kan sidde og klikke sig rundt på et sattelitkort i realtid. For den lidt yngre generation kan der være spændende potentiale i det som Samsung kalder ”Social TV”. I sin grundform er det hovedsageligt et stort TV billede hvor den yderste kvarte del af skærmen reserveres til Facebookopdateringer og Tweets. På den måde kan man følge med i hvad ens venner laver mens man ser TV, og eventuelt sidde en større gruppe og kommentere på den samme film.
For de som allerede har en stor samling fil og TV-serier liggende i digitalt format, kan Samsungs medieafspiller både afspille fra en tilkoblet USB-harddisk og fra DLNA kompatible netværksharddiske og computere. Medieafspilleren er selvsagt ikke funktionelt på højde med en TViX eller NMT-baseret strand-alone afspiller, men i daglig brug fungerer den faktisk rigtig godt, og jeg tror godt på at jeg kunne leve med at benytte den indbyggede funktion selv.
Afhængig af filformat og tilslutningstype er der mulighed for at springe mellem kapitler eller spole i afspilningen og det lykkedes mig ikke under testen at finde en eneste fil, som ikke ville afspilles. Alt fra Quicktime (.MOV) over DivX (.AVI) til X264 (.MKV) spillede præcist som det skulle inklusive 1080P X264 3D film i side-by-side format med DTS lyd. Det skal bemærkes at de fleste test af medieafspilleren skete direkte fra en tilkoblet USB harddisk, og at der kan være begrænsninger i funktionaliteten afhængig af hvilken DLNA kompatibel NAS man benytter. Undertekster blev ikke testet ved denne lejlighed, men er set fungere ved flere lejligheder. De tilsvarende filer gav i i øvrigt problemer i flere tilfælde på et Panasonic G30 under præcist samme omstændigheder.
Den store og positive nyhed ved medieafspilleren er at den har sit eget sæt billedindstillinger, og det er således muligt at kalibrere gengivelsen af medieafspilleren fuldt på linje med skærmens HDMI indgange – et super godt tiltag som alle producenter burde efterfølge.
Som nævnt har Samsung i deres bedre modeller indbygget en fuldt funktionel webbrowser, baseret på samme Webkit, som Apple benytter til Safari. Der er integreret support for Flash 10.1, og generelt vises de fleste websites fint og flot uden nogen fejl eller problemer. Det er dog en noget kluntet affære at navigere rundt på en hjemmeside ved hjælp af en traditionel fjernbetjening, og skal man reelt have glæde af den indbyggede browser vil det nok forudsætte at man benytter en smartphone med den nye Samsung Remote app.
Støj
Samsungs LED skærme har generelt ikke blæsere eller støjende strømforsyninger, og den testede model var under hele testforløbet tavst som graven. End ikke den mindste støj kunne detekteres.
Lydkvalitet
Det er ganske enkelt ikke tilladt at købe et 3 centimeter tyndt LED TV og forvente, at lyden i praksis kan bruges til noget fornuftigt. På den plads som er efterladt i kabinettet på dette TV kan det ganske enkelt ikke lade sig gøre at producere noget som minder om tilfredsstillende bas. Lyden er udmærket til daglig brug, og Nyhederne eller Godmorgen Danmark vil næppe tabe meget ved at benytte de indbyggede højttalere, men til velproduceret TV og film er det en forudsætning at der kobles et bedre lydanlæg på.
Når det er sagt, så er det imponerende hvad Samsung har fået ud af de bittesmå højttalere som spiller nedad fra undersiden af kabinettet. Allerede med C-modellerne i 2010 skete der en betydelig forbedring af lyden i Samsungs LED TV, og i år har den fået endnu et hak opad. Ser man bort fra den manglende bas, så var lyden veldefineret og dynamisk, og (overraskende) klart bedre end eksempelvis det Panasonic TX-P42G30 vi havde til test samtidig. De forskellige indstillinger for lyden ændrede denne væsentligt, men ingen af dem gav generelt et bedre resultat, så vi efterlod den i standardindstillingen.
Når talen falder på lydsystemer tilknyttet fladskærme, er der relevant at forholde sig til problemer med synkronisering af lyden. På de fleste skærme vil der afhængig af kildemateriale forekomme en grad af forsinkelse af billedet, som skal gennem en del tidskrævende signalbehandling, mens lyden ikke tilføres nogen væsentlig forsinkelse. Dette kompenseres der i de fleste skærme for ved at forsinke lyden i størrelsesordenen 30-100 ms. Det er dog oftest en fast forsinkelse som ikke kan justeres (eller i bedste fald kan justeres i servicemenuen). I UE46D8005 har Samsung implementeret en brugerjusterbar forsinkelsesfunktion på samme måde som i de dyreste C-modeller fra sidste år. Det er altså muligt selv at styre forsinkelsen af lyden i skridt på 10 ms., hvilket kan være en stor fordel, i særdeleshed hvis man skal tilslutte en ekstern lydenhed. Point til Samsung for den detalje.
Nedenfor gengives den målte frekvensgang for Samsung UE 46D8005. Som forventet fra en skærm med nedadvendte enheder ruller diskanten hastigt af fra omkring 7-8.000 Hz. Der er heller ikke meget liv i bassen, som først træder til for alvor omkring 150 Hz. Til gengæld er frekvensgangen efter omstændighederne ganske jævn, hvilket ganske givet er medvirkende til den klare gengivelse.
Strømforbrug
Fladskærmes strømforbrug er genstand for en betydelig interesse, både fra forbrugere, lovgivere og interesseorganisationer. For private forbrugere drejer det sig oftest om en generelt grøn og miljøvenlig tilgang til den verden vi lever i, eller i enkelte tilfælde om det rent økonomiske aspekt, at der kan spares lidt penge på de årlige driftsudgifter ved lavere strømforbrug.
Af den grund er det min tanke at sikre en fair og ensartet måling af strømforbruget for de skærme jeg tester. Ved min gennemgang af Samsungs nyeste LED skærm havde jeg dog endnu ikke fremskaffet det fornødne standardiserede materiale til at måle strømforbruget på en gennemsigtig og reproducerbar måde. Denne test vil blive opdateret med data for strømforbrug så snart dette testmateriale foreligger. Mine præliminære målinger viser at Samsung er fortsat med deres grønne tilgang og at UE46D8005 har et meget lavt strømforbrug, både i brug og i standby.
Jeg vil dog ikke undlade at indsparke min egen tilgang til problemstillingen, som lægger vægt på at man ikke spilder energi unødigt. I mine øjne er det ikke en værdi i sig selv at et TV har et lavt strømforbrug, hvis det medfører et væsentligt kompromis på billedsiden. Prioriteten må være at få et TV som har de nødvendige features og et så godt billede som muligt.
Farvegengivelse, hvidbalance og gamma i standard indstilling (Out of Box)
Ved ibrugtagning af Samsung UE46D8005 første gang får man muligheden for at vælge om skærmen skal bruges i et hjem, eller i en butik. Vælger man brug i hjemmet starter skærmen op i [Standard] indstilling, som Samsung tydeligvis forventer vil tilfredsstille den almindelige bruger. En sådan almindelig bruger ville næppe bruge tid på denne detaljerede gennemgang af TV’et, og du hører som læser sandsynligvis til gruppen som pr. automatik vil vælge skærmens [Film] indstilling med det samme.
Det er dog væsentligt at erindre, at mellem 90 og 95 % (mit gæt) af alle danske TV dagligt bliver brugt i den standardindstilling de bliver leveret, idet man som fornuftigt tænkende forbruger naturligvis går ud fra at fjernsynet er indstillet bedst muligt når man køber det. På den baggrund er Out-of-Box billedkvaliteten på mange måder den standard som skærmen skal måles efter.
Som det forventes er standardindstillingen ikke i nærheden af at overholde nogen gældende standarder for farve- og gråskalagengivelse. Primærfarverne er nogenlunde placeret som de skal, men farveintensiteten er alt for høj (mere end 100 % for høj for blå) og ikke lige meget for høj for hver af farverne. Det giver et ubalanceret billede. Som det fremgår gengives sekundærfarverne (cyan, magenta og gul) helt forkert, hvilket skyldes den skæve hvidbalance.
Hvidbalancen er skævvredet kraftigt i retning af det blå, og omsat til korreleret farvetemperatur ligger vi over 10.000 Kelvin. Konsekvensen er at alt i billedet som burde fremstå som en neutral hvid er tonet kraftigt i blå retning. Kombineret med den meget kradftige intensitet af den blå farve, svarer det til at male med en ekstra kraftig blå tush på et lyseblåt lærred – ikke en opskrift på neutral gengivelse. På den positive side skal det bemærkes, at hvidbalancen er yderst lineær, hvilket giver en mere homogen (om end forkert) gengivelse af gråtonerne.
Gamma er samlet set for høj, men i det mindste er den nogenlunde på niveau i de mørkeste områder, hvor det har den største betydning.
Farvegengivelse, hvidbalance og gamma i optimal indstilling
Af de 4 standardindstillinger [Dynamisk], [Standard],[Naturlig] og [Film] var det ubetinget [Film] som mest præcist rammer de gældende standarder for film og TV. Jeg dæmpede baggrundsbelysningen fra 14 til 9 for at ramme et lidt lavere lysoutput.
Farverummet er det samme (Auto) som i indstillingen [Standard], og som det ses af CIE diagrammet er primærfarverne stort set placeret samme sted. Farvegengivelsen er dog langt bedre i film-indstillingen på baggrund af to andre konsekvensændringer: For det første betyder den langt bedre hvidbalance, at sekundærfarverne falder langt bedre på plads.
Den største forskel findes dog i farveafkodningen, som resulterer i at farveintensiteten maksimalt afviger med 10 % fra Rec. 709 (ikke korrigeret for primærfarvernes mindre afvigelser fra Rec. 709). Det er et fremragende resultat i en standardindstilling, som faktisk slår flere af Panasonics TV i THX-mode. Som det fremgår nedenfor kan farveafkodningen dog kan bringes endnu tættere på perfektion med en kalibrering.
I film-indstillingen kan der vælges mellem forskellige farvetemperaturer, hvor det normalt vil være Varm1 eller Varm2 som er mest korrekte. På den testede model var det Varm2 som gav det bedste resultat, men på andre eksemplarer af samme skærm har vi fundet at Varm1 havde en bedre hvidbalance. Hvidbalancen har for lidt grøn i sig og kan forekomme let tonet i magenta retning. Igen er der dog tale om en meget lineær forskydning, hvilket gør toningen langt mindre generende.
Gamma i film-indstillingen er rigtig flot, og tracker lige over 2,2 uden at svinge væsentligt over gråskalaen. Igen er der tale om et virkelig flot resultat for en standardindstilling, og i en stue med dæmpet belysning vil det resultere i et flot kontrastrigt billede.
Samsung giver mulighed for at justere gamma i 7 trin, fra -3 til +3. Alle de mulige indstillinger følger en ganske pæn kurve og kan resultere i en gamma fra 2,6 (-3) til 1,9 (+3). Som det fremgår var der ingen grund til at ændre ved standardinstillingen, men hvis man benytter en Samsung UE46D8005 i en stue med lidt mere lys, vil man med fordel kunne sætte gamma-indstillingen til +1, for at ramme en gamma på 2,16, som vil give bedre skyggedetaljer i lysere omgivelser.
Farvegengivelse, hvidbalance og gamma i kalibreret tilstand
Samsung har i flere år været på absolut forkant blandt producenter af konsumskærme med muligheder for at kalibrere deres fladskærme ind til den mest korrekte gengivelse. De var blandt de allerførste til at implementere hvidbalancejustering i brugermenuen, og siden introduktionen af A-modellerne for 3-4 år siden har de haft velfungerende CMS i alle deres bedre skærme. Det kan forekomme som en selvfølgelighed, men realiteten er at selv i dag er langt de fleste tilgængelige color management systemer i fladskærme fejlbehæftede på den ene eller den anden måde.
Mens mange andre producenter får ISF eller THX mærkater på deres skærme (en positiv udvikling i sig selv) så har Samsung stille og roligt implementeret nogen af markedets absolut bedste kalibreringsmuligheder, stort set uden at gøre noget postyr ud af det. Læser man deres marketingsmateriale drejer det sig om dynamisk kontrast og Wide Color Enhancer, mens der ikke bruges meget krudt på de virkelig brugbare billedredskaber som findes i langt de fleste Samsung skærme.
Traditionelt set har Samsungs LED TV haft et farverum med let undermættede primærfaver, hvilket ikke har kunnet rettes til med CMS. Dette er ikke længere tilfældet, og med UE46D8005 er det muligt at komme endog meget nær på helt korrekte primær- og sekundærfarver. I udgangspunktet er blå en smule forskudt, på en måde som der ikke kan rettes op på, men selv med denne begrænsning kan skærmen levere en meget præcis gamut.
Med tilstrækkeligt mættede primærfarver og en korrekt hvidbalance kan sekundærfarverne også indplaceres helt præcist. Resultatet ovenfor ville kunne optimeres mere end det fremgår, da jeg af tidsmæssige årsager endte med at have lige over en halv time til en fuld kalibrering, inklusiv 10-punkts hvidbalance. Bemærk dog hvordan farveintensiteten passer indenfor 1 % af målværdierne.
Hvidbalancen i sig selv giver også mulighed for en fremragende kalibrering. Modsat eksempelvis LG kan man starte med en traditionel 2-punkts justering, og herefter detaljekalibrere det opnåede resultat med 10-punkts justeringen. Man er altså ikke tvunget til at vælge enten den ene eller den anden metode. Resultatet er en visuelt perfekt hvidbalance, som ikke påvirker linearitet eller introducerer banding, mens vi kan holde dE værdierne under 1.
Med den indbyggede 10-punkts justering kan man samtidig tilpasse gamma i langt højere grad end blot de 7 indbyggede standardmuligheder. Gamma endte rigtig pænt i den kalibrerede indstilling, men kunne med blot lidt ekstra tid være blevet langt mere lineær, uden at kompromittere hvidbalancen.
3D billedkvalitet
3D gengivelse har i 2010 været blandt LCD skærmenes største udfordringer. Sammenlignet med plasmaskærme har det på langt de fleste LCD skærme været en væsentlig højere grad af ghosting/crosstalk som har gjort det sværere at leve sig helt ind i filmen. Allerede ved introduktionen af de nyste skærme på CES i januar måned lovede Samsung at de havde forbedret 3D gengivelsen i deres LCD skærme betydeligt. Vi var på daværende tidspunkt skeptiske, men jeg må indrømme at de har holdt hvad de lovede.
Tag nu ikke fejl: UE46D8005 er ikke fuldstændig fri for ghosting, ligesom selv de bedste plasmaskærme på markedet heller ikke er det. Der er dog ubetinget sket en betydelig forbedring siden sidste år, og 3D fremstår med langt mindre ghosting og flimren. En del af denne forbedring skyldes givet at Samsung har optimeret selve panelerne til gengivelse af 3D, og har tilføjet en dynamisk signalbehandling, som minimerer ghosting ved at tilpasse billedet løbende.
Der er sandsynligvis også sket en forbedring i de medfølgende active shutter briller, som er blevet bedre til at lukke af for det øje, som ikke skal se billedet. Med et særligt 3D testbillede skabt til at måle light leakage (mængden af lys som trænger igennem det brilleglas som er lukket) kan vi konstatere at de medfølgende 3D briller slipper ca. 3 % lys igennem i lukket tilstand, hvilket uundgåeligt vil medføre en vis mængde ghosting uanset om man benytter et plasma eller LCD panel. Dette er på niveau med eller bedre end tilsvarende briller som er testet andre steder, men det er stadig usikkert hvor stor variation der er imellem brillemodeller.
Samsung er i år skiftet fra at benytte briller som synkroniserer med skærmen ved hjælp af infrarøde signaler til at benytte Bluetooth. Man kan have sine forbehold over for den slags teknologiændringer, som pludselig gør indkøbte briller til sidste generations TV inkompatible med de nye modeller.
Der er dog ingen tvivl om at overgangen til Bluetooth synkronisering er et velkomment fremskridt, som giver en lang række fordele. Jeg havde under testen ingen problemer med mistet synkronisering, hvilket med infrarøde briller var et reelt problem, særligt i lyse omgivelser. Synkroniseringen var totalt stabil, og skærmen giver selv en servicemeddelelse om at der nu er tilsluttet 3D briller, så man aldrig er i tvivl om hvorvidt de er tændt eller ej.
Der er altså sket et betydeligt fremskridt i den generelle kvalitet i 3D gengivelsen, og det bliver spændende at se om de nyeste 3D plasmaskærme stadig holder et klart forspring.
Lysafvisning, refleksion og sortniveau (MLL)
Ved vurdering af en given fladskærm lægges der ofte meget vægt på hvor mørkt skærmen kan gengive et sort signal. I udgangspunktet kan det virke som en meget simpel og let målbar parameter – men virkeligheden er mere kompleks. Der er mange faktorer som påvirker hvor sort billedet fra en fladskærm opfattes fra den position skærmen betragtes. Skærmens kvaliteter kan i den sammenhæng ikke vurderes uden samtidig at indregne de omgivelser den skal benyttes i.
Der er i bund og grund tale om 3 separate relevante faktorer som har stor indflydelse på den oplevede billedkvalitet.
Lysafvisning er skærmens evne til at forblive så sort som muligt under tilstedeværelsen af udefrakommende lys. Særligt fladskærme med front af glas har traditionelt lidt under interne refleksioner, som har gjort at skærmen, selv uden at være tændt og vise et signal, er forekommet nærmere grå end sort. Med tiden er producenterne blevet meget bedre til at tilføje et filter på ydersiden af glasskærme, som holder udefra kommende lys væk. Evnen til at afvise udefrakommende lys er særligt vigtig ved brug i dagslys, men mister fuldstændig relevans i takt med at omgivelserne bliver mørkere.
Refleksioner fra skærmen er en uundgåelig del af enhver fladskærm. Der bliver ofte fremfør argumenter for at matte skærme er at foretrække, og at det er en ulempe at plasmaskærme har glasfront, samt at de fleste nye LCD skærme har en helt blank overflade. Det er dog vigtigt at holde for øje, at det i de fleste tilfælde er typen af refleksion som ændrer sig, ikke mængden af reflekteret lys. En helt blank skærm fungerer stort set som et spejl, og man kan undgå refleksioner ved ikke at have lyskilder direkte foran skærmen. Kommer der lys fra et vindue ved siden af skærmen vil dette som oftest ikke genere, da det ikke spejles i skærmen.
En mat skærm derimod reflekterer lyset diffust i alle retninger (teknisk set lambertian), så man ikke lægger så meget mærke til den enkelte refleksion, men hele billedet sløres til gengæld. En konsekvens af den matte skærm er altså at lysindfald fra siden også reflekteres ind mod den som ser på skærmen.
Hovedgrupper af refleksionstyper er skitseret nedenfor (med tak til Edward F. Kelley fra NIST)
Som det gjaldt for afvisning af lys, vil også typen og mængden af refleksion fra skærmen få mindre betydning i takt med at omgivelserne bliver mørkere. I sagens natur er refleksioner kun relevante når der er lys at reflektere, og i et helt mørkt rum vil der ikke være væsentlig forskel på billedet uanset om det er mat eller blankt.
Sortniveau er blandt de mest efterspurgte målbare data på de fleste entusiastskærme fordi det har en enorm indflydelse på kontrasten og dybden i billedet, under de rigtige omstændigheder. Når man taler om kontrasten for en moderne fladskærm er realiteten at de færreste af dem har problemer med at vise tilstrækkeligt lys. Kontrasten vil derfor hovedsageligt være begrænset af sortniveauet.
I praksis er sortniveau dog en lidt mere kompleks størrelse, idet de fleste plasmaskærme har forskelligt sortniveau afhængig af om de viser TV eller Blu-ray. Tilsvarende gælder at sortniveauet for LCD skærme ofte påvirkes af dynamisk baggrundsbelysning og at en måling på LCD-skærme kun er relevant hvis skærmen betragtes helt vinkelret på.
Endvidere er sortniveauet en teoretisk størrelse som i praksis er nærmest 100 % afhængig af de omgivelser du benytter skærmen i. Et perfekt lavt sortniveau er helt ligegyldigt i en almindelig dagligstue med flere lamper tændt, og endnu mere ved brug i dagslys. Det drejer sig altså blot om at have et sortniveau som er lavt nok til at virke helt sort i dine omgivelser.
Samsungs UE46D8005 er helt og aldeles uovertruffen til at afvise udefrakommende lys i rummet. Jeg har ganske enkelt aldrig set eller testet en fladskærm, som kunne fremstå så sort, selv i en lys stue i fuldt dagslys. I praksis har det stor betydning for den opfattede kontrast ved brug i dagtimerne, som er yderst imponerende, og gør UE46D8005 ekstremt velegnet til brug i lyse omgivelser. Selv når mærket falder på, og der tændes et par lamper i stuen fremstår skærmen med en kulsort baggrund og deraf følgende imponerende kontrast.
Skærmen er helt blank, hvilket resulterer i at lyse objekter kan spejle sig i skærmen, særligt ved mørke scener. Idet der er tale om en reel spejleffekt har det dog hovedsageligt betydning hvis der kommer lys ind direkte vinkelret på skærmen.
Skærmens sortniveau er målt således:
Helt sort skærm | 0,000 – 0,001 Cd/m2 |
Blot en enkelt pixel tændt på skærmen | 0.013 Cd/m2 |
ANSI skakbræt | 0.03 til 0.05 Cd/m2 |
Som det fremgår slukkes der HELT for panelet når der vises et sort billede. Så snart der er blot en smule indhold på skærmen tændes baggrundsbelysningen. Sortniveauet er rigtig hæderligt for en LCD skærm, og bedre end tidligere generationer fra Samsung. Benytter man UE46D8005 i et blot let oplyst rum vil det være tilstrækkeligt til at det opfattes som helt sort. Det er værd at bemærke, at den testede skærm udviste en langt mindre agressiv auto-dimming end tidligere testede LED modeller fra Samsung, hvilket muligvis skyldes at det basale sortniveau er forbedret nok til at man har mindre behov for at lave “tricks”. Det er en væsentlig forbedring og giver færre eksempler på at baggrundsbelysningen “pumper” afhængig af indholdet på skærmen. De skiftende værdier for ANSI målingen skyldes variation afhængig af målepunktet på skærmen, som omtalt under uniformitet og clouding.
Light bleed, clouding og paneluniformitet
Man kan ikke teste en LCD skærm uden at tage stilling til hvordan LCD panelet og baggrundsbelysningen arbejder sammen om at skabe den bedste og mest ensartede (sorte) baggrund for billedet. Særligt efter at de fleste LCD skærme er gået over til at benytte lysdioder (LED) som baggrundsbelysning kan der vises sig væsentlige forskelle mellem forskellige skærme i hvor gode de er til at levere en jævn mørk baggrund at vise billedet på.
Samsungs LED-skærme er alle af typen ”Edge LED” og skaber som bekendt deres baggrundsbelysning ved at lade en række lysdioder sidde i kanten af skærmen og lyse ind på en såkaldt ”light guide”, som reelt set er en akrylplade (den bedste reference er nok plexiglas) som leder lyset ud mod LCD panelet. I slutningen af denne video kan du se hvordan det ser ud i praksis.
Det giver næsten sig selv, at man aldrig vil kunne opnår en 100 % ensartet belysning ved at lyse ind på den omtalte light guide. Hertil kommer at der kan være mindre ujævnheder i LCD-panelets evne til at lukke af for lyset på forskellige områder af panelet, særlig hvis dette slides ujævnt ved brug.
De fleste producenter af LED skærme benytter af den årsag dynamisk intensitet af baggrundsbelysningen, således at der ved meget mørke scener lukkes ned for lysintensiteten, for at mindske synligheden af den ujævne baggrundsbelysning. Det er dog en evig balancegang mellem at reducere ujævn og synlig baggrundsbelysning i mørke scener, men samtidig undgå at skærmen synligt står og lukke op og ned for lysintensiteten.
Samsung har i D8005-serien valgt en meget lidt aggressiv dæmpning af baggrundsbelysningen, hvilket efter min overbevisning er et skridt fremad (og som også var tilfældet i deres C9005 serie fra 2010). Konsekvensen er at der i meget mørke omgivelser (om aftenen med meget lidt lys tændt) og ved meget mørke scener på skærmen vil kunne ses en ujævn baggrundsbelysning. Nedenstående billede illustrerer lige præcis denne ujævnhed. Billedet er taget uden lys i lokalet og med et stort set helt sort billede på skærmen.
Det er min vurdering at det er meget få mennesker som reelt vil komme til at opleve den fremviste clouding i praksis, da den maskeres af blot en enkelt eller to tændte lamper i lokalet. Under alle omstændigheder er det i langt de fleste tilfælde at foretrække frem for at skærmen står og ”pumper” i baggrundsbelysningens intensitet. Flere ejere af D8005-seriens skærme har hårdnakket insisteret på at der ingen clouding var, og har først konstateret den under de ovenfor beskrevne lyskontrollerede forhold.
Det er dog værd at notere, at hvis man ønsker den bedst mulige filmoplevelse og nyder at se sine film i et stort set mørklagt rum (gerne med en svag lyskilde gemt bag skærmen) så vil en god plasmaskærm i de fleste tilfælde være et bedre valg.
Hvad er Micro dimming (plus)
Samsung har for år tilbage produceret fladskærme hvor lysdioderne var placeret bag LCD panelet, og ved hjælp af Local dimming sørgede for at justere lysstyrken for det enkelte område af billedet ved at styre lysstyrken af enkelte lysdioder (i grupper) bag panelet. Det giver mulighed for at levere en imponerende dynamisk kontrast, da mørke områder kan lukke HELT ned for lyset, mens der på andre områder af skærmen kan være fuld lysstyrke. Denne metode benytter Samsung ikke længere, idet de er gået helt over til at benytte edge LED.
I topmodellerne (C8705- og 9005-serien) fra sidste år introducerede Samsung en mellemløsning, hvor de kunne justere lysintensiteten af lysdioderne i toppen og bunden af skærmene for at lave en mindre præcis lokal justering af lysintensiteten på skærmen, som dog var bedre end kun at kunne justere alle lysdioder på en gang. Metoden kaldtes Precision dimming.
På CES messen i Las Vegas i januar (se indtryk fra CES 2011) fremviste Samsung deres nye skærme med Micro Dimming (plus), med en yderst imponerende demonstration, som det fremgår af dette billede
Allerede på daværende tidspunkt så vi alle måbende på hinanden, idet skærmen nederst tydeligvis viser et skiftende niveau af baggrundsbelysning på forskellige områder af skærmen, afhængig af billedets indhold.
Vores måben skyldes naturligvis, at den viste opstilling demonstrerede en effekt som fysisk faktisk ikke kan lade sig gøre. Medmindre Samsings ingeniører har indgået et samarbejde med Harry Potter eller David Copperfield kan det ganske enkelt ikke lade dig gøre at styre baggrundsbelysningen på den fremviste måde uden at placere lysdioderne bag panelet. Den fremviste demonstration mindede mest af alt om Sim2 og Dolbys tidligere prototyper af HDR teknologi til LCD skærme, hvor baggrundsbelysningen styres af omkring 1800 individuelt kontrollerede lysdioder bag panelet
Der var dog ingen af Samsungs repræsentanter som kunne komme med en god forklaring på hvad Micro Dimming egentlig var. Forvirringen blev total, da Samsung på det amerikanske marked benytter Micro Dimming Plus, mens vi europæere kun får Micro Dimming i vores skærme. Der har været spekuleret meget i at Micro Dimming måtte være en ny form for Precision Dimming, eventuelt med flere zoner eller bedre styring.
Under testforløbet med UE46D8005 har blev det dog ved med at undre mig, at det ikke så ud som baggrundsbelysningen ændrede sig afhængig af det materiale som blev vist på skærmen, som det var tilfældet med eksempelvis UE46C8705. Rent faktisk forblev baggrundsbelysningen meget konstant.
Forvirringen har givet mig lejlighed til at grave lidt i sagen, og det viser sig at navnet Micro Dimming er lidt af en tilsnigelse. Der er ikke tale om nogen form for dynamisk justering af baggrundsbelysningen. Micro Dimming dækker så vidt jeg kan forstå over en dynamisk gammajustering af billedets indhold opdelt i zoner.
Som det fremgår af billedet ovenfor er skærmen opdelt i 288 zoner (24*12), hvor Micro Dimming algoritmen for hver enkelt zone ser på indholdet og optimerer gamma og kontrast for indholdet af den konkrete zone, samtidig med at der naturligvis sikres at der ikke er for stor uoverensstemmelse mellem korrektionen for nabozoner, da det ville give et helt forkert resultat.
Det amerikanerne har fået ekstra er en særskilt chip som laver disse detaljerede beregninger (heraf plus betegnelsen), mens de europæiske modeller benytter de indbyggede chipsæt til at lave beregningerne (muligvis med lidt lavere præcision).
Det lykkedes mig ikke at finde en mulighed for at slå Micro Dimming fra i skærmen, og generelt er jeg modstander af den slags ”optimerings-” algoritmer, som sjældent tilfører noget positivt til billedet. Jeg er dog ikke stødt på noget i billedgengivelsen som så ud til at være væsentligt negativt påvirket af funktionen. Hvorvidt der er noget jeg har overset vil sikkert vise sig når tilstrækkeligt mange af de nye TV når ud til forbrugerne.
Betragtningsvinkel
LCD-baserede fladskærme har grundet deres basale teknologi (polariseret lys) stort set altid udfordringer med at gengive et billede korrekt, når billedet ikke betragtes vinkelret på skærmen. Afhængig af paneltype kan der være væsentlige forskelle i hvor alvorligt et kompromis der er ved skæve betragtningsvinkler, men der er ALTID tale om et kompromis.
I sagens natur udvikles der konstant på teknikker til at dække over LCD panelernes medfødte svagheder, eller udvikle panelerne til at begrænse ulemperne mest muligt. Der er over de seneste blot 3-4 år sket imponerende fremskridt i evnen til at lukke af for baggrundsbelysningen (medførende bedre sortniveau) og forbedre farvegengivelsen ved større betragtningsvinkler.
UE46D8005 klarer farvegengivelsen ganske fint, og selv når skærmen betragtes fra en 45 graders vinkel vises primær- og sekundærfarverne kun en smule mindre mættede og med en gennemsnitlig ∆E94 afvigelse fra Rec. 709 på 4, hvilket er flot for en LCD skærm, men hjælpes af at primærfarverne er let overmættede til at starte med. Også subjektivt synes UE46D8005 at holde farverne bedre i skæve vinkler end tidligere LED skærme med Samsung paneler.
Hvidbalancen holder sig pænt neutral også fra skæve vinkler, med den største afvigelse at de nedre del af hvidbalancen bliver mere blå, jo større en vinkel man betragter skærmen fra. Selv ved 45 graders betragtningsvinkel holder hvidbalancen sig hele vejen på ∆E76 under 10.
Før det nu kommer til at lyde som om Samsung har opfundet verdens første LCD TV med betragtningsvinkler i plasmakvalitet skal det slås fast, at billedet ændrer væsentlig karakter med betragtningsvinklen som følge af en radikalt ændret gamma. I takt med at man øger betragtningsvinklen falder gamma voldsomt fra udgangspunktet på 2,2 som giver et fint kompromis mellem skyggedetaljer og kontrast. I takt med at gamma falder oplever vi en mindsket kontrast i billedet, og det er hvad du vil opleve som et totalt udvisket billede når skærmen betragtes fra en stor vinkel – præcis som det sker for alle LCD-skærme, selv de bedre IPS-baserede paneler. Når vi rammer betragtningsvinklen på 45 grader er gamma som det fremgår af ovenstående graf nede omkring 1,3. og der er ikke meget kontrast tilbage.
Signalbehandling og bevægelse
Signalbehandlingen gav ikke anledning til store overraskelser. Allerede med deres Chelsea chipsæt fra2009 lagde Samsung sig solidt i spidsen af konsumfladskærmsproducenter når det drejer sig om deinterlacing og opskalering.
Der var ikke problemer med at detektere 2:2 og 2:3 SD film materiale og deinterlace med fuld vertikal opløsning. Video deinterlacing både i SD og HD skete i fremragende kvalitet stort set uden ujævnheder og ”jaggies”, som jeg ikke har fundet et bedre dansk udtryk for. Test med interlaced luma plate giver et virkelig flot resultat, så længe bevægelseshastigheden ikke er for høj, og dokumenterer motion adaptive deinterlacing i absolut topklasse for en fladskærm.
Test med chroma plate påviste en overraskende svaghed i den horisontale chroma upsampling,s om jeg ikke erindre at have set på tidligere Samsung skærme. Efterfølgende test med S&M gav det indtryk at upsampling sker efter ”nearest neighbor” metoden, hvilket er under den standard som kan forventes. Problemet kan konstateres ved at betragte den den røde vertikale søjle, og se på den lyserøde outline som kun findes på højre side. Jeg checkede flere gange for at se om det kunne være en fejl fra afspilleren, men da jeg havde et Panasonic G30 tilsluttet samme HDMI splitter som ikke havde problemer må jeg tilskrive det til Samsung skærmen. Det var dog ikke noget som gav anledning til konstaterbare problemer med almindelig film- eller videomateriale.
Samsung angiver at UE46D8005 er et 800 Hz CMR TV. CMR står for Clear Motion Rate og er en betegnelse Samsung selv har opfundet for at tiltage et forspring I hastighedskapløbet efter at LG sendte 400 Hz TV på markedet. Tanken er at kombinationen af 200 Hz opdateringsfrekvens, scanning backlight (muligt med sidemonteret LED-belysning) og motion interpolation i alt giver en ”oplevelse” som havde skærmen en opdateringsfrekvens på 800 Hz. Det er selvsagt noget marketingsgøgl, men gør hverken fra eller til skærmens egenskaber i øvrigt.
Med bevægelseskompensation slået til klarede UE46D8005 de hårde tests af motion resolution fra FPD Benchmark nærmest på linje med en plasmaskærm, og uden plasmaskærmens ditherstøj og misfarvningsproblemer. Bevægelseskompensationen giver dog problemer med billedet i andre sammenhænge, så jeg slog det fra. Med bevægelseskompensation slået helt fra må skærmen se sig slået med mange længder af de fleste plasmaskærme.
Som det tidligere har været tilfældet med Samsungs skærme (både plasma og LCD) udjævner den billedet en smule ved at udføre en smule støjreduktion som ikke kan slås fra. Det er i hovedsagen uproblematisk ved TV-kilder, men med Blu-ray er det ganske enkelt for dårligt at udviske film grain og derved fjerne subtilt indhold som var i kildematerialet. I det mindste burde det være en funktion som kunne slås fra. Subjektivt synes det dog som en mindre aggressiv påvirkning mindre end tidligere modeller.
Konklusion
Når man beskæftiger sig meget med fladskærme er det en erhvervsrisiko, at man kommer til at fokusere på fejl og mangler i stedet for blot at nyde oplevelsen. Tilsvarende vil en test i sagens natur ofte kommer til at være en opremsning af de ting som det testede produkt gør forkert. Jeg har forsøgt at fremhæve både de negative og positive sider af Samsungs UE46D8005 som jeg har set dem.
Det korte af det lange er dog at der er tale om en yderst imponerende skærm, fra det strømlinede design over de mangfoldige netbaserede features til det ekstreme sortniveau i dagslys. I tillæg hertil leverer skærmen i [Film] indstillingen et så tilnærmelsesvist korrekt billede, at det er på linje med visse skærmes THX certificerede indstilling – og det er bestemt en god ting.
Samsung har taget endnu et væsentligt skridt mod bedre billedkvalitet og flere features, uden at der dog er tale om en revolution i forhold til sidste års C-modeller. Der er basalt set tale om ”lidt mere af alt det gode”. På den baggrund kan jeg uden nogen kvaler anbefale D8005 serien som hørende til blandt de bedste LCD skærme på markedet overhovedet. D8005-serien er Samsungs topmodel for 2011 indtil videre, og for de mere ”budgetorienterede” (hvis man kan tale om det for topmodeller) må det forventes at UE46D7005 vil levere en tilsvarende billedkvalitet til en lidt lavere pris
For ægte videofile, som hovedsageligt benytter deres fladskærm til at se film eller velproducerede serier i mørke omgivelser, og ikke har så store krav til gengivelse i dagslys vil jeg dog stadig anbefale at kaste øjnene på markedets bedre plasmaskærme, hvoraf jeg forhåbentlig får lejlighed til at teste et par over de kommende måneder. I den sammenhæng bliver Samsung PS51D8005, PS64D8005 samt Panasonic TX-P50GT30, TX-P50VT30 gode bud på performance skærme.
Negativt
- Backlight bleed og clouding i et vist omfang
- Ingen let tilgængelig analog lydudgang
- Chroma upsampling ikke perfekt
Positivt
- Fantastisk sortniveau i lyse omgivelser
- Kan kalibreres til nær perfektion i farve og hvidbalance
- [Film]-indstilling tæt på gældende standarder (tæt på THX-mode)
- Forbedret sortniveau i forhold til tidligere Samsung skærme
- Velfungerende apps og browser
For de interesserede er her en kalibreringsrapport (PDF) som visere forskellen i gengivelse mellem Standardindstillingen og den kalibrerede Filmindstilling. Vær opmærksom på at denne rapport stammer fra en hurtig kalibrering foretaget efter den oprindelige test blev udført. Der vil kunne optimeres yderligere på alle parametre i forhold til det opnåede resultat.
Bemærk, at vi har offentliggjort vores anbefalede indstillinger til Samsung UE46D8005, som ligger til grund for ovennævnte kalibreringsrapport. Vær opmærksom på at alle skærme adskiller sig fra hinanden i større eller mindre grad. Ved at benytte vores indstillinger opnår du på ingen måde at billedet bliver “kalibreret”. Når det er sagt, så er der dog ingen skade i at traste dem ind, og se om du kan lide det resulterende billede på din skærm.
Hej.
Super fed test og er kun glad for at jeg har valgt D8005 som mit nye tv.
Tak for en grundig gennemgang
har idag fået et tilbud fra El-giganten. På baggrund af denne her super, duper, jaba daba ding dong anmeldelse. Køber jeg det.
tak fordi du gider.
god jul
Fedt med en test af D8005. En fornøjelse at læse. Velskrevet og nuanceret.
Hay
Virkelig god test, med mange gode observationer.
Nu glæder mig til købet af mit D8005.
Er det muligt at man kan tilføje en samlet liste af de billedinstiller der er blevet fortaget? Det finder jeg ekstremt nyttigt.
@All
Mange tak for de pæne ord, det er rigtig rart at vide at der er nogen som får noget du af det jeg har lavet.
@Benjublixt
Selvfølgelig er det det. Der er to grunde til at de ikke er angivet i testen
1) Som det fremgår havde jeg rigtig travlt ved de sidste målinger, og fik rent faktisk ikke skrevet alle indstillingerne ned. Det gør jeg i løbet af den kommende uge.
2) Jeg har i tankerne at skrive en generel disclaimer omkring genbrug af indstillinger, for at gøre det helt klart, at der ikke er nogen garanti for at resultatet bliver det samme, og at der er en reel risiko for at man gør billedet værre end det var i starten. Den ville jeg helst have på plads før jeg bryder med det basale princip og deler indstillingerne.
Det korte af det lange er dog at jeg nok skal mide dem på bloggen i løbet af den kommende uge.
Er Samsungs Hz-system bedre end tidligere generationer? Og nærmer det sig Sonys Motionsflow hvor det undgår at billedet kommer til at se kunstigt ud?
Glemte lige at spørge om forskellen fra 800 Hz og 400Hz. Er godt klar over at det forvirrende markedsføring som du også selv skriver – måske derfor, at jeg ikke kan finde forskellen.
@Jesper
Samsungs kalder deres “100-Hz system” for Motion Plus, og det er både på UE46D8005 og på sidste generations C-modeller langt bedre end det har været på tidligere modeller fra Samsung, og er efter min vurdering på højde med Sonys Motionflow system.
Når det ikke er noget jeg har beskæftiget mig så meget med, skyldes det at jeg stadig anser det for en uhensigtsmæssig ændring af det kildemateriale som instruktøren har set og villet videregive til os. Selv de bedste systemer til indsættelse af pseudo-frames medfører efter min opfattelse artefakter (billedfejl) som ikke opvejes af deres gavnlige virkning.
På Samsungs LED modeller kan man vælge at lave en brugerindstillet Motion Plus, hvor man kan indstille henholdsvis “slørreduktion” og “rystereduktion” i 10 trin. Hvis man indstiller slørreduktion til 10 og rystereduktion til 0, undgår man den mest belastende effekt af håndholdt videokamera, som amerikanerne kalder Soap Opera Effekt (SOA). Det er klart den bedste indstilling af funktionen som jeg ser det. Den er dog ikke uden påvirkning af billedet, og i det store hele foretrækker jeg at slå det fra.
Hvad angår de 400 og 800 Hz CMR (Clear Motion Rate), så lad os starte med at slå følgende fast: Samsung benytter kun LCD paneler med opdateringshastighed på henholdvis 50, 100 og 200 Hz. Når Samsung kombinerer et 50 Hz panel med deres egen signalbehandling “bliver det til” 100 Hz CMR. Tilsvarende gælder for de forskellige modeller i deres lineup, at man kombinerer panelets opdateringshastighed med de smarte billedbedhandlingssystemer som er inkluderet og når til et tal for cirka hvor godt Samsung mener at skærmen gengiver bevægelse. For UE46D8005 er der tale om et 200 Hz panel, men fordi der er både Motion Plus og manipulering af LED belysningen, så angiver Samsung at det svarer til 800 Hz 🙂
Jeg synes ikke der er nogen grund til at gå væsentligt op i CMR. Som jeg ser det er det alene et modsvar på at LG rent faktisk har udviklet LCD paneler med opdateringsfrekvens på 400 Hz, og Samsung ikke vil stå tilbage for deres koreanske ærkerival. Det har ingen reel indflydelse på billedkvaliteten, det er bare et tal Samsung sætter på skærmen ligesom deres kontrastopgivelser på mange millioner til en.
Hvis du betragter det som et 200 Hz TV med lidt smart signalbehandling,så har du et udmærket sammenligningsgrundlag
Tak for svaret Kim, du virker som en mand med forstand på enmet. Ved du om 400 Hz CMR-modellerne har scanning backlight? Og gør scanning backlight ikke billedet mørkere? Foretrækker at have Hz-systemet aktiveret ved sport, hvordan klarer Samsungs Hz-fjernsyn dette? – Har læst om folk der klager over korte hak i billedet ved hurtige bevægelser.
Overvejer et af tv’ene i 6xxx-serien. Her kan man også få micro dimming – som du selv nævner i testen – men skal holde sig fra dette når det ikke kan slåes fra?
Mange spørgsmål, så på forhånd mange tak 🙂
Hej igen Jesper
1) 400 Hz CMR dækker lige præcis over de TV (faktisk kun 65XX + 67XX modellerne) som benytter 100 Hz paneler, men har både scanning backlight (kaldet LED Motion Plus) og interpolationskredsløb (blot kaldet Motion Plus). Begge funktioner kan slås til og fra i brugermenuen.
2) Scanning backlight vil principielt gøre billedet lidt mørkere, men i praksis er det ingenting der er tale om, da man alligevel skal skrue langt ned for skærmens baggrundsbelysning for at nå et tåleligt lysoutput.
3) Som sagt synes jeg Samsung er kommet godt med på deres interpolationskredsløb, og at deres Motion plus er mere øjevenligt end tidligere versioner (særligt tilbage i B-modellerne og før). Der kommer dog af og til artifacts, som dem du nævner, hvor der pludselig hoppes i billederne, eller dele af billedet for bevægelsesfejl. Det er dog ikk emere end konkurrenterne, herunder Sonys, efter min vurdering.
4) Micro dimming fås så vidt jeg ved kun i 6700 serien, som jeg ikke har set i Danmark, og ellers oppe i 7000 og 8000. Det var ikke noget jeg ville betale ekstra for at få i mit TV.
Til gengæld får man et bedre panel i de to øverste serier. Ikke på grund af opdateringsfrekvensen på 200 Hz, men ganske enkelt fordi der sidder egenproducerede Samsung paneler i de to dyre serier, hvilket kan ses på betragtningsvinkel og farvegengivelse. Når det er sagt, så er et D6505 altså et lækkert LED TV til den lavere pris.
Hej Kim – igen-igen 😉
På Flatpanels’ debat om testen af D8005-serien skriver én følgende:
“Da jeg havde 8705’eren hjemme på prøve fravalgte jeg den, fordi den indstillede lysintensiteten automatisk alt efter hvor mørkt eller lyst billedet var. Det var enormt irriterende og medførte at eks. undertekster kom til at ‘blinke’..
Jeg fandt aldrig ud af om det hed noget specielt, kun at det var en Samsung ting, der ikke kunne slås fra”
Ved du hvad det skyldes og slipper man for dette fænomen på 6505-serien?
Kan det virkelig passe, at Samsung kun leverer egenproducerede paneler til deres to topmodeller, og ikke 6505? Har læst at selv Sony EX720 bruger Samsung-paneler.
Mange tak for dine fyldesgørende svar 🙂
Forresten: Kan det passe, at 32″-versionerne i 6-serien kun er begunstiget med CMR 200Hz? Sådan angives det på Samsung hjemmeside, mens internetbutikker specificerer 32″-udgaverne som 400Hz. Har skrevet til Samsung – dog uden svar indtil videre.
rigtig god test.
jeg sidder i skrivende stund og kigger priser på d8005 og d7005. Har søgt internettet tyndt, men kan ikke finde en ordenlig beskrivelse på forskellene på de 2 skærme. de skriver alle at det “stort set” kun er designet. men det bekymrer mig lidt når de skriver “stort set”. kan du ikke give en mere detaljeret beskrivelse af forskellen på de 2 skærme?
På forhånd tak.
Hej jesper (det er ved at være helt hyggeligt 🙂 )
1) Det var faktisk lige præcis den problemstilling jeg forsøgte at adressere med følgende bemærkning:
“Samsung har i D8005-serien valgt en meget lidt aggressiv dæmpning af baggrundsbelysningen, hvilket efter min overbevisning er et skridt fremad”
Helt tilbage fra de første LED modeller overgik Samsung (sikkert pga. LED belysningen) til en meget agressiv dynamisk kontrast, hvor baggrundsbelysningen pumpede synligt op og ned afhængig af indholdet som blev vist på skærmen. Det var bedre i C-modellerne (særligt 9005), men stadig synligt, og kunne kun slås fra i service menuen.
Denne problemstiling synes i hvert fald at være reduceret til uproblematisk i 8005-serien, men jeg har ikke arbejdet nok med 6505 til at kunne sige med sikkerhed om det også gælder her. Jeg har dog ikke bemærket det på 6505, så jeg vil gætte på at det i hvert fald er minimeret betydeligt. Jeg skal nok checke op på det ved næste lejlighed.
2) Samsung producerer ufatteligt mange LCD paneler, så det er helt sikkert ikke fordi de kun leverer til deres to topmodeller. Man skal dog huske på at Samsung producerer skærme (ikke paneler) rigtig mange steder i verden (fjernøsten, Østeuropa, Mexico etc.) så det er ikke umuligt at en eller flere konkrete serier samlet i Europa benytter en andet type panel. I det konkrete eksempel har jeg blot noteret, at der benyttes en anden kode for panelet i de 40″ D6505 jeg har set DK end Samsung plejer at benytte. Det kan i øvrigt være forskelligt afhængig af størrelse på skærmen.
Bortset fra det, så er panelet i de pågældende 40″ D6505 ikke dårligt, og på de fleste parametre minder det om de bedste paneler fra samsungs C-modeller.
3) Mht. 32″ modellen må jeg være svar skyldig. Jeg skal nok se om jeg kan opstøve yderligere information, men mit gæt er at det er Samsungs hjemmeside som er korrekt. Det er meget almindeligt at 32″ udgaven har ringere specs end de større modeller.
@Peter
Jeg tror det er umuligt at vide med fuldstændig sikkerhed.
Ifølge alt hvad jeg har kunnet opsnuse, så er det kun rammen (designet), lyset i Samsung logoet og så mængden af intern hukommelse (til apps osv.) som er forskellen på de nordiske modeller. Det er efter min opfattelse ikke noget som udgør en væsentlig forskel.
I en række andre europæiske lande bliver D8000 leveret med en 3″ touch remote (det var i hvert fald den oprindelige plan), meen i Norden er det samme remote der følger med begge skærme.
På papiret er der altså ingen reel forskel. Men som jeg netop skrev til Jesper, så er det ikke til at vide om der sker en sortering af de paneler som sættes i de forskellige skærme, og der er måske (en lille) risiko for at Samsung opprioriterer D8005 modellerne når der skal allokeres de bedste paneler. Det er i hvert fald set før. Får jeg lejlighed til at teste eller kalibrere en D7005 skal jeg nok skrive om resultatet her på bloggen.
Rigtig flot test, og her vil jeg specielt fremhæve afsnittet om ‘Lysafvisning, reflektion og sortniveau’, da jeg synes at en sådan diskussion af det faktiske/reelle sortniveau (i ikke mørklagte rum) ofte savnes lidt i tests andetsteds. Dog (og her taler jeg uden selv at have nogen videre praktisk erfaring med disse ting), så er jeg ikke helt enig når du skriver om moderne fladskærme at “stort set ingen af dem har problemer med at vise tilstrækkeligt lys”.
Det er mit indtryk at de fleste plasma TV faktisk har et reelt problem på netop dette område. F.eks. så lader det til at små 90 cd/m2 er det maksimale som et korrekt kalibreret Panasonic VT30 kan levere, og det er vel lige i underkanten i ‘normalt’ oplyste rum (og da især ved 3D hvor en stor del af lyset går tabt).
Hej Kim – du kan vel næsten ikke undvære mig 😉
Det ser ud til, at der ikke er scanning backlight i 32″-udgaverne*, men vil scanning backlight gøre den store forskel, når skærmstørrelsen ikke af større? Med din indstilling af Motionsystemet vil man så få et naturligt ikke-kunstigt billede fri for det meste slør, og omvendt vil man evt. kunne se et acceptabelt billede med motion-systemet deaktiveret på et D6505?
På forhånd tak – skal nok prøve at holde igen … 🙂
* Venter stadig på svar fra Samsungs kundeservice…
@Steen
Tak for de pæne ord.
Jeg er delvist enig med dig i din overvejelse om maksimalt lysoutput. Min generelle opfattelse er at selv lysbegrænsede plasmaskærme kan levere tilstrækkeligt meget lys til at det ikke giver nogen problemer ved andet end højlys dag. Det er dog en væsentlig pointe, at man ved højlys i rummet vil kunne savne lidt “pop”, og i særdeleshed med de nyere plasmaskærme som (sandsynligvis grundet miljøkrav) faktisk har lavere lysoutput end tidligere modeller. Jeg vil tage det med i fremtidige tests, og revidere ovenfor, så det afspejler realiteten mere præcist.
@Jesper
Jeg regner med at få det testet i morgen på en 32″.
Idet scanning backlight har betydning for hvor klart billedet står under bevægelse, så vil det have større betydning i takt med at skærmen bliver større. Det slør ved LCD-skærme som backlight scanning skal minimere er langt mere synligt på en stor skærm end en mindre. På den baggrund vil jeg mene at det er af mindre betydning på en 32″ skærm end det er når du bevæger dig over de 46″ (afhængig af afstanden til skærmen, naturligvis).
Generelt er artifacts i billedet (slør, tearing, deinterlacingproblemer etc.) mindre generende på små skærme hvis man sidder i god afstand til den. Jeg mener absolut at du kan få et acceptabelt billede påD6505 uden LED Motion Plus slået til. Jeg så masser af filmmateriale på D8005 både med og uden, og der var altså ikke en verden til forskel.
Og du behøver bestemt ikke holde dig tilbage. Særligt må du gerne poste her, hvis du får en tilbagemelding fra Samsung.
Hej Kim – tak for svar.
Fornemt. Er der 6505-serien du vil kigge på i morgen – og kommer du med et lille referat?
Jeg har på Flatpanels læst, at der vil være DVB-T2-tuner i skærme med et modelnr. der ender på 7. Men kan ikke finde skærme i 6-serien der ender på 7. Hvad vil merprisen være på en med DVB-T2-tuner – én tusse?
Har nu også tænkt på en 40″, men så skal jeg ha’ gang i lidt omrokering, plus et drejeligt tv-beslag. Sidder ca. 2.5-3 meter fra fjernsynet, så hvis jeg spørger på flatpanels’ forum, skal jeg sikkert ha’ en 60″ 😉 – Har en 21″ CRT nu, så er ikke forvent.
Har opgivet Samsung kundeservice. Håber, at de vil tackle evt. problemer med en skærm bedre 🙂
Fik kigget lidt på en 32″ D6505 i weekenden.
Den har på præcis samme måde som 40″ udgaven scanning backlight i form af Samsungs LED Motion Plus teknologi. Det er som sagt ikke ualmindeligt at der er forskel på specifikationerne nede i 32″ men det ser ikke ud til at være tilfældet i dette års D6505 serie. På 2½-3 meters aftsand fra et 32″ TV mener jeg nu ikke at den forbedre bevægelsesgengivelse vil være af væsentlig betydning, men nu ved du i det mindste at du ikke bliver “snydt” hvis du køber en 32″.
Mig bekendt er der endnu ikke -7 modeller på det danske marked endnu, og jeg ved ikke præcist hvornår de kommer. Et eksempel kunne være UE32D6757, som får både Micro Dimming og DVB-T2 tuner. Der er dog ikke nogen af de to features som jeg nødvendigvis ville betragte som nødvendige. DVB-T2 er stadig en totalt ukendt faktor på det danske marked.
Og på 2½-3 meters afstand mener jeg roligt du kan tage en 40″ hvis du har plads og råd. Jeg sidder 3½ meter fra min egen skærm og ville uden tøven skifte fra 50″ til 64″, hvis ikke det Pioneer havde et så forbistret godt billede.
Du er en flinker fyr Kim 😉
Ja, kunne vel godt tage en 40″. Men regner – endelig – med at flytte fra reden inden for et par år. Så kunne 32″‘eren komme i soveværelset og derefter købe en større skærm til stuen. Men venter og ser hvad Bilka i Herning kommer med af tilbud til deres åbningsbrag i juni 🙂
Forresten du skriver følgende: “Med bevægelseskompensation slået til klarede UE46D8005 de hårde tests af motion resolution fra FPD Benchmark nærmest på linje med en plasmaskærm, og uden plasmaskærmens ditherstøj og misfarvningsproblemer. Bevægelseskompensationen giver dog problemer med billedet i andre sammenhænge, så jeg slog det fra.”
Kan scanning backlight ikke køre seperat uden 100Hz? I så så fald, vil det vel ikke give de problemer som du nævner? Kan man kompensere for det mørkere billede scanning backlight tilfører ved at hæve baggrundsbelysningen?
Har i dag fået svar fra Samsung. Dog ligner det et standard svar – de svarer i hvert fald ikke på mit spørgsmål – men tak fordi du gjorde 😉
Hej
Vi har lige købt Samsung UE46D8005 og har problemer med at billedet brydes foroven på skærmen. Det er en “bølge”, tværs over skærmen hvor farverne flyder sammen. Har talt med antenneforeningen og Stofa, som siger de ingen signal forstyrrelser har. Fona har leveret det “bedste” antennekabel og heller ikke det hjalp. Kender nogen årsagen og skal vi få tv’et ombyttet?
På forhånd tak
@Jesper
Man kan sagtens køre “Motion Plus” og “LED motion Plus” separat. LED Motion Plus vil dog ikke alene gøre at en LED skærm kan vise bevægelse på niveau med en plasmaskærm. Til gengæld er ulemperne ved LED Motion Plus til at overse.
Der vil ikke være nogen problemer med at kompensere for LED Motion Plus (scanning backlight) ved at hæve baggrundsbelysningen, medmindre du skal bruge skærmen i et solarium 🙂
Jeg benyttede UE46D8005 med en baggrundsbelysning på 9 ud af 20, som var passende i en normal stude om aftenen med begrænset belysning. Med LED Motion Plus slået til skal du måske op på 12-13 ud af 20 ved dæmpet belysning.
@Jette
Det lyder ikke som et klassisk problem med modtageforholdene eller kablet, hvis du modtager et digitalt signal. Det er dog heller ikke et problem jeg har hørt om eller set før på D8005 skærme.
Hvis du har mulighed for at tage et billede af problemet er du velkommen til at sende det til [email protected] så skal jeg gerne komme med en vurdering af problemet.
Tak, skal prøve om jeg kan være så hurtig 😉
Fona siger, en af deres chauffører har samme problem med hans?
Hej igen.
Har Samsung en dedikeret film-knap ligeson Sony?
Er Samsung-tv i stand til at vise 4:3-udsendelse i det originale format, og vil de sorte bjælker i siden stå skarpt uden ujævn belysning?
Er Samsung menusystem nemt at finde rundt i?
Er det nemt – og hurtigt – at skifte mellem det digitale sendenet og parabol?
Hilsen Jesper 🙂
Glemte lige…
Kan man skifte mellem undersider på text-tv?
Kan man flytte rundt på optagede programmer på en tilsluttet harddisk – altså organisere dem? Og kan man slette reklamerpauser med fjernbetjeningen?
Er foden drejelig?
Skal nok holde kaje – i hvert fald resten af dagen 🙂
Arggg… må…. modstå…. – okay giver op. Der er lige et par spørgsmål mere der presser sig på. Kan jeg optage ned på harddisken fra parabol, selvom parabolmodtageren fysisk befinder sig i et andet rum? Kan jeg se antenne-tv samtidig med jeg optager på parabel – og vice versa. Hvad er strømforbruger ca. ved optagelse i slukket tilstand.
Godaften og godnat. Du får en fridag i morgen 😉
Hej
Først 1000 tak for en super god test. Jegsyntes jeg er blevet klogere.
Har dog et spørgsmål, som jeg håber du kan hjælpe mig med.
Jeg har to B&O højtalere hængende på væggen, der idag er tilsluttet mit B&O tv. Det gør at jeg får tv lyden ud i højtalerne, og det vil jeg gerne kunne fortsætte med, hvis jeg køber D8005.
For to år side købte jeg en Zepto tv, der skulle afløse mit B&O, det kom så til at hænge i mit soveværelse, da jeg ikke kunne få lyden ud gennem B&O højtalerne.
Snakkede så med B&O der fortalte at jeg skulle have nogle nye (Meget dyre) kabler til mine højtalere. Problemet er at jeg har alle kabler muret ind i mine vægge, og vil MEGET gerne undvære at skulle skifte alle kablerne.
Så til spørgsmålet 🙂
Kan jeg nemt tilslutte B8005 til mine højtalere, og dermed få den gode lyd, uden at skulle gøre en hel masse med nye kabler mm.
På forhånd tak 🙂
@Jesper
Lidt opsamling efter en forlænget weekend:
1) Samsungs remote har ikke en dedikeret film (cinema) knap. Det gør jo heller ikke noget, for TV’et skal stå i film-mode hele tiden for at give det bedste billede 🙂
2) Samsungs menusystem er (taget i betragtning hvor mange muligheder der er) meget overskueligt. Jeg har altid fundet det mere intuitivt end på Panasonics og i særdeleshed bedre end på Sony.
3) D8005 og D6505 kører 4:3 materiale med sorte sidebjælker uden problemer. Som nævnt under backlight bleed, vil du kunne se lidt ujævnhed, i det sorte, hvis du ser 4:3 materiale i meget mørke omgivelser.
4) Jeg har ikke testet med Parabolmodtagelse, så hastigheden af skiftet kan jeg ikke udtale mig om.
5) Jeg må også melde pas på strømforbrug under optagelse i slukket tilstand, redigering og flytning af optagede programmer samt skift mellem undersider på tekst-TV. Ingen af delene er noget jeg har regnet med ville have interesse, så det har jeg ikke testet. Ved en eventuel lejlighed skal jeg gerne se på det.
6) TV’et kan dreje på sin fod, ligesom alle andre kurante Samsung TV.
7) Du vil aldrig kunne optage ned på harddisken hvis du benytter en ekstern parabolmodtager, uanset hvor den står. PVR funktionen fungerer ved at TV’et simpelthen gemmer den digitale MPEG-2/4 bitstrøm den modtager fra kabel, antenne eller parabol. Den kan ikke optage fra HDMI eller SCART, som ville være det du forbinder din eksterne parabolmodtager med.
8) Der kan kun ses eller optages én ting ad gangen. Det er egentlig lidt mærkeligt, da man skulle tro at DVB-T og DVBC/DBV-S tunerne kunne benyttes separat, men det kan ikke lade sig gøre i praksis.
@Dan
Det kommer helt an på hvilke højttalere det er, og hvilke kabler du har muret ind i væggen.
Har højttalerne kun der klassiske mini-DIN stik som B&O benytter, så er der ikke nogen let løsning, da det kræver et (så vidt jeg husker) 5 volts signal på et af benene for at de tænder.
Er det 4000-serien, burde det blot være et spørgsmål om et lille adapterkabel, da de kan modtage et linjesignal via RCA-stik, og så bare tænder når der er en vis mængde signal på indgangen.
Tak for svar 🙂 – Håber du har haft en god weekend.
Ang. følgende: “Du vil aldrig kunne optage ned på harddisken hvis du benytter en ekstern parabolmodtager, uanset hvor den står. PVR funktionen fungerer ved at TV’et simpelthen gemmer den digitale MPEG-2/4 bitstrøm den modtager fra kabel, antenne eller parabol. Den kan ikke optage fra HDMI eller SCART, som ville være det du forbinder din eksterne parabolmodtager med.”
Mit tv er kun forbundet med et antennekabel, vil jeg så stadig ikke være i stand til at optage på parabol? Eller kan man kun optage DR1, TV2 o.s.v? Vil folk med kabel-tv eller Boxer være i stand til at optage på de kanaler der er inkluderet i deres pakker? Det kan jo være, at det bliver aktuelt senere hen.
De skriver også, at der kun kan ses, eller optages én ting af gangen. Bare lige for at slå fast: Jeg kan altså ikke optage f.eks. på TV2 og se et andet program på parabol samtidig? Det virker ikke særlig snildt :/
Kan man bladre i undersider på tekst-tv?
På forhånd tak
Hej Kim
Det er 4000 serien jeg har. Mener du det er en adapter der skal til
Og hvilken en er det så, og hvor køber jeg sådan en?
@Jesper
Jeg må have misforstået din sætning
“Kan jeg optage ned på harddisken fra parabol, selvom parabolmodtageren fysisk befinder sig i et andet rum”.
Jeg tolkede det sådan at du havde en dekoderboks som du kaldte en parabolmodtager. Hvis du forbinder din parabolantenne direkte til fjernsynet burde du kunne optage alle de kanaler du kan se på TV’et uden problemer. Kodede Viasat kanaler vil ikke kunne ses eller optages. Der er ingen problemer med at optage Boxerkanaler fra DVB-T eller digitalt kabel-TV via DVB-C.
Vi er HELT enige om at det ikke er særlig smart at man ikke kan optage fra en digital tuner og se noget andet på en af de andre digitale tunere samtidig. Men sådan er det 🙂
Stadig ingen anelse om bladring i Tekst-TV.
@Dan
Vi har tilsluttet masser af B&O 4000-serie højttalere til variable signalkilder, i særdeleshed Sonos musiksystemer.
Hvis det eneste kabel du har i væggen er et rundt stik med 7 “pinde” i (Mini-DIN) så skal du have et simpelt konverter-stik, så du i stedet kan tilslutte højttaleren med et RCA-stik (Phono-stik). Herefter kan du i den anden ende (med et tilsvarende konverter-stik) forbinde kablet med TV’ets SCART-adapter eller hovedtelefonudgang.
Jeg vil dog anbefale dig at tage et billede af de kabler som kommer ud af væggen i begge ender, samt bagsiden af din højttaler og så medbringe dem til den forhandler du vil købe TV’et hos. Du kan så bede dem sikre dig at det vil virke med dine kabler, og få bestilt den rigtige adapter hjem.
Okay, det lyder godt. Parabolboksen – en ældre Humax – befinder sig i stuen. Det eneste jeg skal sætte til mit tv er antennestikket og jeg kan både se det digitale sendenet (med en MPEG 2/4 boks) og parabolkanalen som modtageren i stuen står på. Så det bliver dejlig at optage en masse fra parabol 8)
Hvad mener du med kodede Viasat-kanaler? For det er netop Viasat vi har.
Kan ikke huske om jeg har spurt om dette før, men er kanalskift hurtige på Samsungs tv? Mine forældres Sony er ikke ligefrem en 100 meterløber 😉
@Jesper
Hvis TV’et har en indbygget DVB-S (sattelitmodtager) kan man stadig kun se betalingskanaler, hvisman har sat et dekoderkort i TV’et og det virker med udbyderen. Så vidt jeg ved har Viasat ikke åbnet for at man kan benytte deres kort direkte i et DVB-S TV, men at man er nødt til at benytte deres mdotagerboks til betalingskanalerne.
Kanalskifte er på både D8005 og D6505 en gennemsnitlig affære sammenlignet med andre TV. Det tager lige over 2 sekunder at skifte fra en kanal til en anden.
I øvrigt er det muligt at skifte manuelt mellem undersider på Tekst-TV.
Ved ikke helt om jeg forstår det. Men summa summarum, kan jeg så optage på f.eks. TV3, når bare reciveren står på denne kanal?
Mit antennestik til fjernsynet er sådan et med plastikkappe. Vil jeg få et bedre/klarere billede ved at vælge et HF-tæt stik? Ved ikke hvad HF betyder, har bare set, at de kaldes sådan 🙂
kanon anmeldelse. jeg er blevet meget mere sikker omkring min beslutning at det enten bliver en d8005 eller i givet tilfælde en d7005 (hvis den smarte fjernbetjening kan tilkøbes for prisdifferencen)… Har du et bud på hvornår den anden fjernbetjening kommer på markedet?
@jesper
Nej, du kan kun optage den kanal som TV’et selv viser via antennekabel, ikke noget som bliver vist fra en ekstern sattelitreceiver.
HF betyder bare High Frequency og referer til radiobølger. Medmindre du oplever problemer med dit nuværende antennekabel, ville jeg ikke skifte noget ud. Og hvis du gør det, så prøv at låne et bedre kabel med hjem først for at se om det gør en forskel.
@Benjamin
Jeg er ikke stødt på den nye remote nogen steder endnu. Vi så den på CES i januar måned, og den er klart en forbedring sammenlignet med sidste års model, som var meget plasticagtig. Så vidt jeg hører burde den kunne købes i DK i løbet af juni.
Når den er på markedet vil jeg dog anbefale dig at sammenligne den med en iPod touch eller en Samsung galaxy smartphone, som muligvis kan være næsten lige så gode alternativer og som samtidig kan benyttes til andre formål.
Haii kim… Super god anmeldelse :o)
Lige et spørgsmål jeg håber du kan svare på…
Har indtil nu haft et 200 hz sony tv og har været meget godt tilfreds med at spille ps3 på det – men nu skal jeg ha’ et nyt tv (samsung)
Spøgsmålet er så bare, om jeg helst skal investere i et UE40D8005 med 800 hz eller et UE40D6515 med 400 hz???
Opdateringshastigheden skal jo helst kunne følge med spillene…. ;o)
Hej Christiansen
200 Hz burde være rigeligt til 3D og playstation, mener det kører med 120 Hz, jeg tvivler på du vil kunne se en forskel ved at købe et TV med flere Hz, men der er jo en mængde andre parametre som kan være bedre på et nyt tv.
Mvh
Benny
@Christiansen83
Godt spørgsmål, med et svar, som nok ligger et stykke fra hvad man normalt ville forvente.
Lad os tage den i etaper:
1) De 400 og 800 Hz CMR (Clear Motion Rate) som Samsung reklamerer med svarer ikke til den opdateringshastighed på 50, 100, 200 og 400 Hz som andre fladskærmsproducenter benytter. Et 400 Hz CMR UE40D6515 har et LCD panel med opdateringsfrekvens på 100 Hz. Kombineret med scanning backlight og motion interpolation (ekstra beregnede billeder indsat) angiver Samsung at det svarer til 400 “klare” billeder i sekundet. Tilsvarende sidder der i UE40D8005 et LCD panel med 200 Hz opdateringsfreksens og de samme billedbehandlingskredsløb, som her gør at Samsung opgiver 800 “klare” billeder i sekundet.
2) Det vigtige er her at huske på at alle TV som kører 100 Hz, 200 Hz eller lignende er nødt til at indsætte nogle ekstra billeder som ikke ligger i kildematerialet. Normalt vil skærmen gøre dette ved at beregne nogle mellemliggende billeder som ikke eksisterede oprindeligt (det som af mange kaldes 100 eller 200 funktionen). Det er vigtigt at være klar på at det nænsten altid vil være en ulempe at have denne form for signalbehandling slået til når man spiller. De tunge beregninger som skal laves for at indsætte de ekstra billeder tager så lang tid at der kommer forsinkelser i reaktionstiden på spillet. Man bør derfor ALTID slå enhver form for 100/200 Hz motion interpolation fra når man spiller. På de omtalte Samsung skærme sker det ved at aktivere (den ikke særligt lette at finde) gamel funktion, som slår al unødvendig signalbehandling fra.
3) Når ovenstående er sagt, så er bevægelseshåndteringen på D8005 betydeligt bedre end på D6515. Uden at have målt input lagt eller testet motion resolution på de to skærme side-by-side så vil jeg mene at D8005 er et betydeligt bedre valg til at spille på, grundet den bedre opløsning ved hastige bevægelser. Alternativt kunne en plasmaskærm give nogle af de samme fordele.
I kommentar #4 nævner du/Kim at du vil offentliggøre de indstillinger der efter din mening giver det bedste billede.
Hvor kan jeg se den liste?
Eller hvornår kommer den?
Jeg har nemlig en god ven der har et problem med et Samsung tv hvor Film er markant ringere i billedkvaliteten end andre programmer og de film indstillinger vil sikkert hjælpe.
Desuden har jeg selv planer om at købe et Samsung smart tv.
Jeg ser frem til dit svar:-)
Hej, super anmeldelse. Nok den bedste jeg har set på nettet 🙂
Jeg besluttede mig bla. ud fra din anmeldelse af købe UE40D8005 samt en Denon AVR-1912 receiver, da jeg synes at ARC er supersmart. Jeg ved ikke hvor meget tid du har brugt på lyd i forbindelse med anmeldelsen, men jeg prøver at spørge alligevel:
Jeg er nemlig rendt ind i lidt af et problem: jeg kan fint få ARC til at fungere med mit udstyr. F.eks. slukker receiveren, når jeg slukker for TV’et, TVets lyd mutes og stereolyden kommer ud af højtalerne. MEN jeg kan kun få stereolyd i PCM tilbage til receiveren fra TV via ARC. Har du et bud på, hvordan man får 5.1 lyd? Jeg har prøvet både DR HD samt nogle MKV filer direkte fra Allshare softwaren i TV’et.
På forhånd takt og keep up the good work
René
@Morten
Håber at du selv fandt det efterfølgende, men hvis det ikke er tilfældet, så har indstillingerne ligget her i et stykke tid på denne adresse:
https://www.av-blog.dk/anbefalede-indstillinger/anbefalede-indstillinger-til-samsung-led-tv-ue46d8005-ue40d8005-ue55d8005/
@René
Beklager den sene tilbagemelding.
ARC på Samsungs D8005 har virket upåklageligt i de tilfælde jeg har testet det til Surround receivere. For en god ordens skyld fik jeg dog lige testet en D8005 med en Denon AVR-1912 forbundet via HDMI ARC.
Det er ikke særlig intuitivt, men for at få surround lyd over ARC, skal man ind i lydmenuen under SPDIF-output og sætte den til Dolby Digital i stedet for PCM. Det er lidt misvisende, da SPDIF af de fleste vil blive tolket som den optiske digitale udgang, og ikke Audio Return Channel på HDMI, men det er altså sådan de har lavet det.
Hvis ikke du kan få 5-kanals lyd tilbage over ARC, når du har sat SPDIF-output til Dolby Digital, så må der været noget helt andet galt, da jeg kan få det til at fungere med både DR HD og MKV filder afspillet via Allshare til en AVR-1912.
jeg har købt et 8005 samsung, og vil gerne streame min film og billeder til tv’et. Jeg har en Imac og kan ikke få det til at virke sammen, hvad gør jeg?
@Jesper
Samsungs TV kræver at du har en DLNA kompatibel medie server kørende på din iMac. Herefter skal du fortælle programmet hvilke filer på din computer du vil dele. Herefter kanTV’et se og afspille filerne.
På en PC er det simpleste blot at benytte den indbyggede Microsoft Media Player til at dele sine filer, men på din Mac er du nok nødt til at installere et separat program. Jeg har ikke det sorte bælte i DLNA på Mac, men der er vist mange som er godt tilfredse med Serviio, som du kan downloade på http://www.serviio.org. Det er gratis.
Og lad mig høre om du ender med at få det til at virke – der kunne jo være andre med samme problem.
Hej Kim
Har problemer med at finde HD kanalerne fra min kabel tv udbyder.. Det burde da ikke være noget problem ?
Mvh Jonas
@Jonas
Nej, det burde gå helt af sig selv. Så længe du har det rigtige netværksnummer indtastet burde den finde både SD og HD kanaler. Hvilken udbyder har du?
Yousee i Nordsjælland med netværksnummer 151 gav i hvert fald ingen problemer med HD for mig.
Arrr manglede at sætte det rigtige netværksnummer ind 🙂 Tusinde tak for hjælpen og den gode test.
Forsat god dag
Jonas
Hej Kim F.
Rigtig fin anmeldelse; hvad er forskellen på UE46D8005 og så UE408005, er det kun størrelsen på skærmen… billedetkvaliteten er den samme?
Jeg har UE46D6505, men overvejer nu UE46D8005 – vil jeg reelt kunne se forskel (jeg ser generelt meget godt, og går op i kvaliteten….) 🙂
Hej,
Jeg har netop købt 55 8005 og det er super – men når jeg navigere til Video og prøver at hente det jeg har optaget på mit medie center så kan jeg ikke den skriver ukendt format selvom at det er wtv. Ligeledes får jeg samme besked når jeg prøver at afspille de cd’er jeg har lagt på computeren format wma.
Jeg ved ikke om dette er det rette forum – men jeg er helt lost og håber på en venlig håndsreæning.
Hilsen,
Carsten
Hej Kim.
Vi skal til at købe elgigantens model:
http://www.elgiganten.dk/product/tv-radio/tv/UE55D6755XXE/samsung-55-3d-led-tv-ue55d675
De siger at det er en endnu nyere model end den anmeldte og man pt. ikke kan få en bedre model hos Samsung.
Prisen er næsten ens, men hvad siger du?
Mvh
Thomas
Hej.
Helt perfekt med denne Blok og i særdeleshed artiklerne om D8005. Undrede mig over den nye gæst på nettet og
faldt over denne artikel:
http://wiert.wordpress.com/2011/07/04/sec_linkshare-ssid-is-from-your-samsung-tv-swl-samsung-wireless-link/
Kim N.
Meget grundig anmeldelse.
Har netop købt en 46″ 7005 men har lidt problemer med billedstørrelsen nogle gange. Kan man nedskallere billedet til 40″ hvis det er programmer med f.eks. “dårlig kameraføring” eller analoge signaler ? (Vi har nok en stue-strørrelse som lige er på kanten af en 46″)
God og grundig test – blandt de bedste jeg har set til dato.
Jeg har haft et EU46D8005 i nogle måneder nu og er generelt gald for det. Den har dog nogle (for mig) alvolige mangler udover de i testen nævnte, som nogle måske har fundet eller hørt om en løsning på:
1) Remote EPG (via Internet). Kiss lavede de for 7 år siden og nogle få andre har forsøgt sig uden held. Har Samsung en App på vej ?
2) Dårlig visning af billeder via DLNA. Skærmen nedskallerer ikke billeder til TV’s bedste omløsning, men til en langt ringere opløsning. Det gør det i praksis ubrugeligt til at vise billeder. Kan det justeres ?
3) Manglende FTP-server eller lignende for netadgang til optagede filer.
4) Manglende mulighed for at “spole” i video via DLNA/WiFi (fungerer fint på min 6 år gamle Kiss VR-558).
5) Manglende kompatibilitet med mange typer af USB-nøgler. Fungerer dog fint med de fleste noget langsommere USB-diske.
6) Inkompatibelt filformat på USB-medier (SGI-format, som ikke standard kan læses på en Windows PC).
7) Ualmindelig vanskeligt at slette optagede filer (på min gamle Kiss er det enkelt og intuitivt).
Hvorfor kan en af verdens største producenter ikke lave produkter, som navigeringsmæssigt er længder bedre end snart 10 år gamle Kiss-produkter (dog dog desværre var af så ringe teknisk kvalitet, at man ikke fik glæde af dem længe) ?
Tak for super interessant test. Jeg går og overvejer om jeg skal købe D8005 eller D7005.
Nogler der kan fortælle hvad forskellen er? – i Samsungs katalog er specifikationerne 100% ens. Lidt pudsigt at Samsung ikke selv gøre noget for at reklamere for den dyre 8005 i forhold til 7005 model 🙂
Vil lige tilføje at jeg har læst højere op i bloggen -men der er gået noge måneder siden, og måske er nogle blevet klogere?
Forskjellen mellom 7005 og 8005 er at 8005 har raskere prosessor og har mere RAM minne for raskere internbehandlinger.
Tusind tak.
Ved du hvor stor forskel der er?
Købte UE46D8000, det 13aug11, som straks via WI-FI blev opdateret til software version T-GAP8DEUC-1013.3. Smart TV/Net del og software funktioner fungerer som i testen her meget fint. Men kanalsøgning via luft antenne er helt håbløs. Jeg kontakter forhandler og Samsung som begge tilbyder ombytning af apparatet i butikken hvilket jeg synes er besværligt og uden håb om løsning hvis det er en software fejl jeg har.
Fandt en blog der angav at lokation Danmark var problemet for en anden ejer. Testede med land = Finland. Det hjalp ikke i første omgang. Forsøgte at tage strømmen 100 % fra TV og prøvede Finland igen så fik jeg alle landbaserede kanaler frem på tv’et i fin kvalitet. Så forsøgte jeg at vælge danske undertekster så forsvandt alle kanaler igen. Nu søger jeg igen med TV’et finder ikke de 16 ukodede landbaserede kanaler jeg får frem på andre tv (og min boxer box) på samme antenne. Er der andre som kender dette problem ? (Kontakten til Samsung support svarer at mit tv er DOA (Dead On Arrival) og derfor skal byttes i butikken). Er der nogen som har et der kan spare mig for at pakke ind og pakke ud for der er ingen onsite support fra Samsungs side de første 14 dage når der er tale om en DOA sag.
@All
Dejligt at se aktivitet, mens jeg har været væk på ferie.
@Jean
Min vurdering er at 40″ og 46″ minder rigtig meget om hinanden, bortset fra at der oftest vil være en smule mindre clouding på de mindre modeller. Der er en klar forskel på D6505 og D8005, særligt i måden de håndterer bevægelse og betragtningsvinkel. Men om det er merprisen værd vil i sidste ende altid være en individuel vurdering. Hvis du allerede har en D6505 som ikke kan returneres kan det næppe betale sig at skifte.
@Carsten
Det lyder meget usandsynligt at skærmen ikke skulle kunne afspille WMA filer rippet med Media Player – det skal virke. Er du helt sikker på at der ikke er DRM rettighedsbeskyttelse på dine filer?
M.h.t. dine optagelser, så er jeg ikke bekendt med filformatet .wtv, og har svært ved at gætte på hvilken codec der er benyttet. Der er dog en pæn sandsynlighed for at skærmen vil kunne æde den, eventuelt ved at ændre navnet på filen.
Hvis du har lyst er du velkommen til at maile mig et par eksempler på filer med problemer, så skal jeg teste dem.
@Thomas UE55D6755 er ganske rigtigt en nyere model, men det passer IKKE at man ikke kan få en bedre Samsung model. D6755 er en neddroslet D8005 i et lidt kedeligere og større kabinet, men så vidt jeg husker med samme panel som i D8005/D7005. Jeg har dog ikke testet en i praksis.
@Kim N
Super spændende, det er jeg begyndt at grave lidt mere i. Logisk nok at det er nødvendigt for deres egen remote – men det skal jo helst ske uden bivirkninger 🙂
@Ole
Jeg er ikke stødt på nogen mulighed for at nedskalere billedstørrelsen. Det burde heller ikke være nødvendigt med et digitalt signal medmindre I sidder MEGET tæt på skærmen?
@Peter
De to forskelle som Frode nævner er også de to jeg har læst om, men som ingen fra Samsung kan bekræfte. Ellers er det kun designet og det oplyste logo som er forskellen. Det ville undre mig meget hvis Samsung reelt har differentieret de to modeller på processorkraft, det giver meget lidt mening fra et (elektrionsk) designsynspunkt. I hvert fald skal du ikke regne med en synlig forskel i billedkvaliteten, medmindre D7005 har fået et lidt mindre godt panel, som ondsindede rygter siger.
@Torben
Det lyder helt sort. Jeg ville i første omgang se om du på nettet (eventuelt Samsung eller forhandleren) kan finde den tidligere software og nedgradere via USB. Ellers ville jeg bide i det sure æble og få byttet skærmen til en ny, og så vente til næste gang der er en ny firmware, det lyder som den der måske har et problem.
@ Lars V
1) Mig bekendt er der intet af den slags på vej. Der er en masse fordele ved at benytte den netbaserede EPG, som fx. KISS (ikke mindst timede optagelser fra en browser eller mobil), men jeg har intet set som tyder på at det ligger i kortene.
2) Det problem har jeg ikek bidt mærke i. Jeg skal sørge for at få det testet ved lejlighed og eventuelt opdatere testen, eller vende tilbage med en kommentar.
3) Adgang til de optagne filer, via FTP eller andet, vil du næppe nogensinde se på mærkevareskærme. De gør alle enormt meget ud af at man på ingen måde skal kunne benytte det optagne til andet end at se det på samme TV. Samsung/Sony/LG/Pana etc. lægger enormt stor vægt på kopibeskyttelse, hvilket også kan ses ved at man ikke engang kan se optagelserne på et andet TV af samme mærke.
4) Enig. Jeg testede som beskrevet hovedsageligt med USB, men planlægger at sætte NAS op til fremtidige test af præcis samme årsag. Der er ingen grund til at det ikke skulle kunne gøres via DLNA, når så mange eksterne afspillere kan. Jeg er sikker på at de bliver bedre til det i fremtiden.
5) Ja, det ser ud til at mange USB-nøgler er for små eller for langsomme, hvilket jeg ikke har fundet en god teknisk forklaring på endnu. Der skal jo ikke megen båndbredde til at afspille musik og videofiler.
6) Se under punkt 3.
7) Sletning har jeg ikek gjort meget ud af, men vil se på det næste gang.Ualmindelig vanskeligt at slette optagede filer (på min gamle Kiss er det enkelt og intuitivt).
I øvrigt er jeg helt enig i din undren over hvor langt bagefter de gamle KISS maskiner mange af dagens skærme er. Eller måske var de bare rystende meget foran deres tid. Min gamle DP558 havde features som man stadig i dag kan savne.
Jeg har en ps3 som jeg har tilsluttet til mit tv med hdmi, men for at få surround sound når jeg ser film har jeg tilsluttet min ps3 med et optisk kabel over til mit højtaler system. Mit spørgsmål er så, med dette tv kan jeg så tilslutte mit optiske kabel direkte til tvet og få sorround sound når jeg ser en film via min ps3. Det er fordi på mit Samsung LE40A796 er det kun sterio den kan sende ud af den optiske udgang i tvet..
Nu det så gået i stykker (efter 2 år og 2 måneder) så jeg skal måske ha mig et nyt hvis det ikke kan laves.. Og er ret forelsket i det her tv 🙂
Hej har et lille spørgsmål…
ang det meget lysende samsung logo – hvordan slukker man det ?
Har været inde og rode under indstillingerne, men fandt det ikk. tak
Det ligger som et godt gemt menupunkt i [System] menuen under [generelt].
Indstillingen hedder [Lyseffekt], og der er en masse muligheder afhængig af om du vil have den helt slukket, eller logoet skal lyse under særlige omstændigheder.
Hej.
Som alle andre skriver en super test.
Jeg købte 8005 eren i 40 i går og er foreløbigt tilfreds.
Men jeg har problemer med smart hubben, som ikke virker.
Den bliver ved med at skrive netværks fejl og hvis jeg går ind i indstil og måler hastighed på netværk er den på 0,00 bps.
Selve web browseren virker fint så jeg har fat i netværket.
Når jeg forsøger at gå ind i your video får jeg en meddelse om at der er en opdatering og jeg skal slukke for strømmen og tænde igen. Når jeg gør det får jeg bare samme meddelse igen når jeg prøver at gå ind i your video igen.
Noget bud på hvad jeg gør forkert.
På forhånd tak
Står over for at skulle købe nyt TV. Mange tak for en fornem og meget udførlig test! Suverænt arbejde og meget, meget anvendeligt!
Jeg pønser selv på 8005’eren – men vil høre efter, om det evt. er en god ide at vente til næste udgave kommer på marekdet. Vides det, hvornår Samsung sender næste generation af 8-serien på markedet??
På forhånd tak!
Hvis Samsung følger deres normale produktcyklus, så vil de præsentere en ny serie “E-modeller” i Las Vegas i starten af januar måned 2012, og skærmene vil så begynde at dukke op i danske butikker omkring marts/april måned næste år.
Der er altså et godt stykke tid til der kan forventes en ny topmodel på markedet. Om det er et passende tidspunkt for dig at vente til, er selvfølgelig afhængig af hvor tålmodig du er 🙂
hej jeg vil lige høre hvad er forskel mellem samsung ue55d8005 som er kun til scandinavien og tysk model ue55d8090 hvad er forskell på de to type
Hejsa en god gennemgang. Jeg er på jagt efter et nyt tv og i tvivl om hvad jeg skal vælge kan rigtigt gode lide disse samsung for deres design men har spurgt mig lidr omkring i butikker og således og nogle siger der er meget clouding. Nu er jeg langt fra ekspert så hvor meget kan man se sådan noget og er der noget om snakken at samsung har store problemer her end andre. Og hvad ville folk vælge af tv. Vil gerne have LED og højst bruge 9-10.000
@ toplica
Beklager, men lige præcis D8090 er jeg ikke stødt på andre steder, men jeg er helt overbevist om at det blot er en variant ad det D8005 vi har i Danmark. Der kan dog
være tuner- og sprogforskelle fra tyske til nordiske modeller.
@Jon
Jeg tror du vil møde en stor mængde forskellige svar afhængig af hvem du spørger. På entusiastfora bliver problemerne med clouding generelt blæst helt ud af proportion i forhold til problemets størrelse for de fleste almindelige brugere. Samtidig mener jeg (som det fremgår af testen) at det er den største svaghed ved netop D7005/D8005 serierne.
Jeg er stødt på utallige almindelige brugere som har købt et D8005 og som aldrig har set noget til clouding, og adskillige professionelle insisterede da jeg tesede på at der ikke var noget clouding, indtil jeg insisterede på at de forsøgte sig med en meget mørk scene i et helt mørklagt rum.
Min generelle tilgang er at hvis man vil have en skærm til maksimal filmglæde i et rimelig mørklagt rum, så er det en plasmaskærm (eller projektor) man skal have fat i. Til almindelig brug i dagslys eller med tændte lamper i stuen vil clouding være stort set usynlig.
Fed anmeldelse – bare for at få det bekræftet igen så er 7005 og 8005 ens ik? Hvis du ser bort fra Alurammen ( som jeg ik ka li) og det lysende logo. Jeg er nemlig ved at bestille et 7005 i 46″. Pft.
Ganske kort: Ja de er ens.
Lidt længere: Jeg mangler stadig lidt afklaring på hvorvidt der er forskel på intern hukommelse, men det er næppe noget som nogensinde vil betyder noget for dig.
Den største forskel lige nu er nok at D8005 er blevet opgraderet med 2 sæt 3D briller og en 5″ Samsung tablet som fjernbetjening, og derfor er blevet en del dyrere. Det gør D7005 til et endnu bedre køb, hvis man ikke har behov for en tablet som fjernbetjening.
Klasse tak 🙂 har en iPhone / iPad som kan gøre det :-). Har du siden testen blev lavet fået en dybdegående kalibreringsopsætning evt som pdf. Eller skal jeg bruge den opsætning som du linker øverst oppe. Tak Kim F for dine mange svar og gode anmeldelse.
God weekend.
Hejsa,super lækker test. Jeg har lige været ude at betale for mit nyindkøbte Samsung 8005 i 55″ størelse. Den nye model med 5″ fjernbetjening og 2 par briller til en pris på 18.000 kr. Hos en forhandler i Frederikshavn. Er der nogle der ved hvor lang afstand man max må have fra tv og til sin internetbrowser ? Kan man evt. Bruge en 3G usb pind direkte i tv for at gå på internettet ? Er det en passende højde at hænge det i 75 cm højde i stuen når det er en 55″ ? Og til sidst, er der så nogle som har et link til hvor man kan downloade en app til sin iPhone for betjening af model 8005 ? På forhånd mange tak.
Hej Kim F.
Frem for alt tak for en god test, og også for at give dine indstillinger videre til os forbrugere. Jeg har selv indstillet mit tv efter de indstillinger du anbefalede.
Jeg har for ca. 2 måneder siden købt et D8005 Led i 40″ som jeg uden tvivl vil mene er det flotteste tv på markedet pt (efter min smag). De gode andmeldelser fik mig til at prøve et LED tv (mit gamle var et px 70 plasma fra panasonic). Men jeg må sige jeg er blevet slemt skuffet. Samsung tv´et oplever jeg som direkte elendigt til at håndtere bevægelser i billedet. Det hakker på stort set på alle kanaler, samt rulleteksterne i bunden af skærmen på f.x tv2 news eller dr update hakker voldsomt i perioder for så at køre fejlfrit i nogle minutter hvorefter de begynder at hakke voldsomt igen. Der er ikke direkte noget mønster for hvornår denne hakken indtræder andet end det er når noget er i bevægelse. Dette er enormt frustrerende at kigge på og måske er det fjernsynet som er defekt men har min tvivl.
Mit spørgsmål er så om du fra din test kan genkende noget at det jeg skriver? eller om det evt. er et dårligt leveret signal jeg har? (alle kanaler er digitale og med 100% signalstyrke ifølge samsungs signal måler som er i tv´et)
måske er det en defekt men det er vel svært at bevise når der er billede på skærmen.
Mvh Martin.
Hej
Vi har lige købt dette tv, og det er virkelig lækkert, vi har også indstillet det efter de spekifikationer af billedet som du har anbefalet.
Men vi har et lille problem, når vi slår over til vores satalit så kan vi se i baggrunden det som der er på tv’et skimte igennem , hvis det er til at forstå? Kan man gøre et eller andet så det ikke kan ses igennem?
MVH Søren og Stine
@Jacob
Jeg har ikke nedskrevet resultatet af senere kalibreringer, så mit bedste bud er absolut dem som der linkes til u slutningen af testen.
@Hansen
Idet TV’et kører på Wi-Fi med N-standard, burde der ikke være nogen problemer med afstanden til router eller access point, men du skal ikke regne med at et 3G modem bare fungerer i en af USB portene.
Montering i 75 cm højde lyder ganske fornuftigt for en 55″. Det vigtigste er at du har et nogenlunde direke udsyn ind på skærmen når du sidder ned i din normale position.
iPhone remote control er super let at finde: Du går bare ind i App store på din iPhone og søger på Samsung. Samsung remote er den første app som dukker op.
@Martin
Det er svært at diagnosticere problemerne uden at kunne se dem, men der er et par af de ting du bskriver som får en klokke til at ringe. Bundteksterne (ticker) på eksempelvis DR Update har det med at gå amok i artefakter på bundteksterne når der er meget bevægelse i billedet. Det skyldes den benyttede MPEG-4 komprimering, som simpelthen ikke har båndbredde nok til at vise bundteksten ordentligt, når den skal komprimere en masse detaljerede bevægelser andre steder i billedet. Det er derfor problemer er større på News og specielt DR Update, idet de har langt mindre båndbredde afsat end moderkanalerne. Selv på min Pioneer der bliver bundteksterne en gang hakkende pløre når der er meget bevægelse i billedet. Jeg tror altså ikke det problem skyldes TV’et, og det er heller ikke et spørgsmål om signalestyrken, men om hvor meget båndbredde der er afsat til kanalen.
Hvad angår generel hakken i billedet, så er det ikke noget jeg har oplevet som problematisk. Det kan dog være enormt afhængig af hvilket kildemateriale det drejer sig om. Hvis det er almindeligt TV-signale vi snakker om, så ville jeg i første omgang slå funktionen “Ekstra bevægelse” under “avancerede indstillinger” til og se om det hjælper.
Hvis det ikke afhjælper problemet er du nok nødt til at eksperimentere med funktionen “Motion Plus” under menuen “Billedindstillinger”. Generelt er det ikke anbefalet at benytte til DVD og Blu-ray, men den så længe du bare slår det til for TV, burde det ikke gøre så meget.
Lad mig høre om det hjælper, eller om der eventuelt kan være en defekt på skærmen.
@Søren&Stine
Det lyder meget mystisk, og jeg er ikke helt sikker på hvad det er I ser, medmindre det er nogle analoge kanaler som overlapper. Hvis du har mulighed for at nappe et billede af hvordan det ser ud og sende det til [email protected], så skal jeg gerne se om det er noget jeg har et bud på.
Hej
Tak for den omfattende test:-)
Jeg står overfor at skule købe min første fladskærm til stuen og vil i den forbindelse gerne have min harddiskoptager ud af stuen. Er det muligt at koble optageren trådløst sammen med tv?
Hej
Jeg har været i Elgiganten for at se på TV og valget står mellem:
UE46D6755XXE eller den model du har testet. Rent designmæssigt ligner de hinanden, men D6755 har en mørkere ramme og den kan jeg egentlig bedre lide.
Sælgeren sagde at det er fuldstændig samme produkt men med et andet design. MEN når jeg kigger på specifikationerne hæfter jeg mig bla ved at der står: Scanningsfrekvens (Hz) 400 Clear Motion Rate for 6577 modellen og det vil vel egentlig sige at det kun er et 100 Hz (hvis jeg har forstået en af dine ovennævnte besvarelser korrekt)? (Han sagde ellers ganske tydeligt at de begge er 200 Hz?!?)
Hvad siger du?
Mange hilsner
Anne
@jeanette
Ikke på en måde jeg ville finde smart 🙂
For det første skal både HDD recorder og TV have et antennekabel, så du er nødt til at splitte op så de begge kan få antennesignal. Herefter skal du have lyd og billede fra optageren ind til skærmen i stuen, helst med et HDMI kabel, som hurtigt ender med at blive meget langt, eller en trådløs HDMI forlænger som kan blive ganske dyr. Endelig skal du have dit fjernbetjeningssignal til recorderen til at virke fra stuen. Det kan gøres med eksempelvis en Maximum IR extender, men det er lidt rodet.
Jeg ville enten overveje at nøjes med at optage direkte fra skærmen ned på en harddisk, selvom du så kun kan optage det samme som du ser, eller anskaffe et møbel med stoflåger hvor du kan genne optageren væk og stadig fjernbetjene den.
@Anne
Jeg siger, at jeg bestemt håber at han ikke ved hvad han snakker om, for ellers er der tale om bevidst vildledning.
Af alt hvad jeg har af materiale, inklusive Samsungs originale roadmap for LED modeller i 2011 og deres egen hjemmeside, fremgår det, at D6755 serien er præcis det samme som D6505, blot med Micro dimming og et andet design. Afhængig af konkret model kan der også være forskel på hvilke tunere der er indbygget.
D6755 har et 100 Hz panel, og er derfor opgivet som 400 Hz CMR. Det betyder også at det er panelet med mindre god betragtningsvinkel, og sandsynligvis at TV’et ikke har indbygget support for touch-fjernebetjeningen (kan dog køre over Wi-Fi).
Med andre ord kan du efter min bedste overbevisning roligt betragte D6755/D5757(hvid model) som et D6505/D6515 blot med Micro diming og anderledes design.
Det er der altså heller ikke noget galt med, det er bestemt et udmærket TV, men prisen skal bare være derefter. Ifølge Elgigantens hjemmeside koster UE46D6755 kr. 14.000, hvilket jo er fuldstændig vanvittigt, når de sælger en UE46D7000 for kr. 10.500 og du kan få en UE46D8005 hos Hi-Fi Klubben for kr. 13.500 inklusiv en 5″ tablet remote.
Med andre ord skal du have en klækkelig rabat før D6755 er et godt køb 🙂
Tak, Kim. Det bliver uden tvivl et UE46D8005 🙂
Jeg er RIGTIG glad over at være faldet over dette site i min søgen på info.
1000 tak for hjælpen 🙂
[…] første test her på bloggen så vi nærmere på Samsungs LED topmodel UE46D8005. Som det fremgik af testen er der tale om en imponerende LED skærm, men det blev samtidig […]
Vedrørende UE46D6755 så fik jeg nogenlunde samme besked i Elgiganten i Kolding.
Da vi så spurgte til prisen var denne 14 t.kr. Direkte forespurgt om han så ikke synes det var en bedre ide at købe UE46D7005 til 11 t.kr. blev der tænkt lidt over tingene men han svarede dog rigtigt. Det bedste køb var nok UE46D7005….
Jeg tror UE46D6755 er Elgigantens model og dermed fritaget for prispres fra nettet.
Han forsøgte så bagefter at presse en en Philips i halsen på os. Igen mærkelig nok Elgigantens model…. pris 13 t.kr. dog med en blue ray-afspiller men…
Hej
Der nogen der ved hvorfor hifi klubben kalder det for F-UE46D8005
når det alle andre steder bare hedder UE46D8005? Er der nogen forskel?
På forhånd tak for hjælpen
@MR Ja, den slags gør det jo ikke ligefrem lettere at være kunde, hvis ikke man selv skal lave al sin research først.
I praksis er de fleste forhandlere nok så presset af priskrig på D7005 og D8005 at de gør hvad de kan for at sælge produkter med højere margin. Fair nok – så længe det foregåtr på et ærligt og oplyst grundlag for kunden.
@BL
Det kan du tro jeg gør 🙂
F- betyder bare at det er den nye indpakning med 5″ Samsung Tablet remote, og 2 sæt 3D briller. De fleste forhandlere giver den et nyt modelnummer for at skelne de forskellige pakninger fra hinanden. Det er præcis samme TV der er i kassen.
Hejsa, kanon test !! på 8005
Jeg savner lyd når jeg søger på “guide”. man ka jo godt følge med i f.eks nyhederne imens man finder nye programmer ( mit gamle sony havde lyd ved guide !!
har forsøgt at skrive til Samsung, men får ingen svar.
mvh. Henning
Ja, som jeg husker det, så lukkes der af for lyden når man går i programguiden, hvilket også er tilfældet for mange andre fladskærmsmærker. Jeg har dog intet bud på hvorfor det er tilfældet, men gætter på at det er fordi man regner med at de fleste ikke vil distraheres af lyd når de er ved at vælge en ny kanal.
Skal nok teste om det gælder alle Samsung modeller ved første lejlighed.
Jeg er ved at hjælpe mine forældre med at købe nyt TV og har i den forbindelse kigget på et Samsung UE32D5005 som jeg troede var 100HZ før jeg læste om CMR. Vi er i den forbindelse blevet rådet til et LG med “ægte” 100HZ, dette er dog et LCD, og ikke LED som det fra Samsung. Mit spørgsmål er så, hvor vigtigt er det at TVét er “ægte” 100Hz, eller kompencerer CMR for dette?
Et fair spørgsmål, som ikke har noget endegyldigt svar.
CMR er blot Samsungs markedsføringssprog for at de mener at TV’et ser ud som om det har en hurtigere opdateringsfrekvens end de 50 gange i sekundet som panelet opdateres. CMR er ikke er kredsløb eller en feature som kan kompensere for noget.
At det alternative LG er et LCD TV betyder blot at det benytter tynde lysstofrør til at lave bagbelysningen i stedet for lysdioder. Det gør ofte at skærmen bliver noget tykkere, men vil normelt ikke gøre kvaliteten ringere, snarere tværtimod. Som generelt hovedregel har LCD TV med CCFL lysstofrør som lyskilde færre problemer med clouding end tilsvarende modeller med LED belysning.
i sidste ende er det umuligt at prioritere LED*LCD op imode 50/100 Hz. Det vil helt sikkert være nogle helt andre parametre som gør at det ene TV har et bedre billede end det andet. Jeg synes ikke generelt at det er vigtigt med “ægte 100 Hz”, men det kan ikke udelukkes at det benyttede 100 Hz panel i LG skærmen har nogle andre fordele.
Hvad er den konkrete LG model I har fået anbefalet?
[…] AV-Blog.dk test af Samsung UE46D8005 […]
Hej Kim
Tak for en fantastisk anmeldelse og en masse gode svar på ligeledes gode spørgsmål. Tænk, hvis man kunne få alle de svar ved at gå ned i en elektronikbutik – sigh!
Jeg føler mig helt igennem klogere af at have fulgt med her.
Nu faldt mit valg på elgigantens model UE46D6757, som er nævnt tidligere i et par henvendelser. Jeg ved godt at det ikke er det samme tv, og at microdimming og T2-tuneren er den eneste tekniske forskel fra nogle af de billigere serie 6-modeller. Rammen er dog væsentligt meget pænere. (da jeg ikke kan lide rammen på 8005 og 7005) Jeg pressede prisen fra 14k til 10k, så jeg mener at have gjort et godt køb.
Nu står jeg så tilbage med et par spørgsmål:
Først og fremmest, kan jeg ikke finde ud af at sorterer kanalerne på tv-et. Jeg har fundet frem til et sted hvor jeg hhv. kan deaktiverer og aktiverer kanalsorteringsmuligheden, men der kommer ikke rigtig noget nyt frem, der gør at det skulle være muligt – og jeg kan ikke finde noget om det i manualen. Ved du hvordan det kan lade sige gøre (for det SKAL kunne lades sig gøre)?
Pt. har jeg 60 digitale kanaler placeret i en meget mærkelig rækkefølge fra 1-199. Meget irriterende.
Ved du, om der er nogen planer om hos de danske udbyderer af streamingtjenester, at sende i HD?
—–redigeret—- 🙂
Bare se bort fra det foregående spgm. om kanalsorteringen. Det er der godt nok mange Samsung-ejere der har problemer med har jeg fundet ud af.
Jeg havde ikke fundet ud af alt det smarte “SMART”-hub’en kan (hvorfor ikke flytte hele menuen ind i smart-hubben og kalde det “indstillinger” – man kan vel ikke stille alle tilfredse.
Tilgengæld er der opstået et nyt spørgsmål. Hvad er dit foretrukne program til DLNA, og virker det til MAC?
Hvis vi tager streamingtjenesterne først, så tror jeg ikke du skal forvente at de ruller bredt ud i HD foreløbig.
Med den store udbredelse af hurtige netforbindelser i DK er der næppe noget teknisk til hinder for at de fleste med en god ADSL forbindelse skulle kunne streame HD i god bitrate til deres TV, på samme måde som vi gør alle andre steder. Der er dog næppe penge i det for udbyderne, da video streaming markedet i DK stadig er forsvindende lille. Hvis vi i forvejen ikke er glade for at give 39 kroner for at leje en film via Yousee app’en i Samsungs skærme i lavere end SD kvalitet, så giver vi næppe endnu mere end det for HD. Og så prioriterer de fleste udbydere nok en sikker levering uden hakken og buffering over kvaliteten 🙁
Mht DLNA server, så er det letteste selvfølgelig at få en netværksharddisk (NAS) med en god DLNA server indbygget, men skal du bruge en softwareudgave til Mac, så er TwonkyServer det oplagte bud, selvom du er nødt til at betale $20 for det.Jeg er ikke selv Macbruger, men det er Twonky som går igen hos alle dem jer kender (og er i øvrigt det som er installeret på en af mine NAS).
Hej med jer
Jeg har pt. et 46´Samsung UE46B7050 ( 7 serien ) som jeg er rigtig glad for. Jeg vil dog have noget større og ser på 8005 modellen i 60´ UE60D8005.
Kan det anbefales !
Skal jeg “nøjes “med 55´eller skal man op i 60´for at få en god 3d effekt.
Som generel hovedregel så er større bare bedre, i særdeleshed til 3D. Jeg kan dog ikke få rmig selv til at anbefale at kaste sig over de sidste 5″ til den enorme merpris. Pt. kan en F-UE55D8005 fås til omkring 17K, mens en F-UE60D8005 står i minimum 26K. Det er efter min overbevisning ikke 9000 kroner mere værd at få 60″ modellen.
For 26K kan du få en JVC X30 DILA projektor (godt nok uden lærred og tuner), som på mange områder vil give en langt bedre oplevelse.
Hvis vi bliver i fladskærmene ville jeg selv til enhver tid vælge Samsungs PS64D8005 til kr. 19K, når vi er oppe i de størrelser. Man skal være opmærksom på støjgener og potentiel burn-in, men billedkvaliteten er langt bedre, billedet er større og prisen er lavere… what’s not to like 🙂
Nogen der ved om man kan dæmpe lyset på det meget skarpe samsung logo ?
Det kan man mig bekendt ikke, medmindre det er tilføjet med en af de nyeste softwareopdateringer.
Til gengæld er der flere muligheder for at slå lyset fra, eller vælge kun at lade det lyse når fjernsynet står i standby mode.
Du kan finde indstillingsmulighederne i menuen under “Andre funktioner”.
Hej Kim
Mange tak for en masse gode oplysninger , som jeg har fået ud af at læse denne side .
Jeg har et spørgsmål , jeg har lige købt et Samsung UE 46D 8005 YU LED i Bilka , men når jeg så ser F.eks. El-Gigantens hjemmeside så hedder deres Samsung UE 46D 8005 XXE .
Betyder de forskellige bogstaver efter 8005 noget eller findes der 2 slags 8005 ?
MVH Henrik
Endelserne betyder ingenting på 2011-modellerne. Alle D8005 er helt ens.
Tidligere generationer af Samsung TV benyttede XXE som endelse for at signalere at det var en nordisk model, men det klarer vi med “-05” endelsen i produktnummeret nu.
Hej, er der nogen som kan anbefale et godt lyd anlæg til en Samsung UE46D8005 ?
KIM K !
Du kan slå det helt fra i system generalt , der kan man slå det til og fra efter behag
Hej i kloge hoveder 🙂
Jeg har lige købt en Samsung UE46D8005.
Synes at jeg får clouding i alle 4 hjørner når jeg ser film. Når der er fodbold halter den en lille smule med hurtige bevægelser. (Sidder ca. 4 meter fra)
Mit spørgsmål er så: Vil ovenstående problemer blive fjernet/formindsket tydeligt hvis jeg bytter den til en 40″ (Samsung UE40D8005)??
Det vil ikke betyde noget for eventuelt sløring ved hurtige bevægelser når du ser fodbold. Den del ligger fast ud fra panelet som er den samme type, og så de indstillinger du har lavet på skærmen.
Hvis du ikke allered ehar gjort det, så prøv “Ekstra bevægelse” og eventuelt “Motion Plus”.
Clouding er generelt en smule mindre problematisk jo mindre skærmen bliver, men de individuelle forskelle fra skærm til skærm kan være større end den generelle forskel fra 46″ til 40″, så der er ingen garanti for at udskiftning til 40″ D8005 vil give mindre ghosting, desværre.
Hej Kim
tak ,for svar.
Jeg har så i mellem tiden købt modellen UE60D8005. og du har ret i at de 5 tommer ikke gør den store forskel.
MEN, nu er det sat til og ps3 spil og film kører 100 % flot på skærmen, men det gør alm tv ikke. Der er “lagging ” eller hvad det hedder på samtlige kanaler ( jeg mener små forstyrrelser der kommer forskellige steder på billedet med nogle minutters mellemrum – som om signalet ikke rigtigt kan følge med !!! har stillet på alt i tv menuen og slukket alle andre elektriske ting i nærheden og fået det korrekte kabel fra yousee tilsendt, men det kommer stadig.
Tror du det er tvet der er noget galt med, eller kan det være mit signal.
Medmindre du får dit TV via IP (Home Trio, Fullrate, fiber etc.) så er det næppe signalet som giver problemer.
Prøv lige at læse mit svar til Ole som kommentar til de anbefalede indstillinger her:
https://www.av-blog.dk/anbefalede-indstillinger/anbefalede-indstillinger-til-samsung-led-tv-ue46d8005-ue40d8005-ue55d8005/
Prøv om de ændrede indstillinger og nyeste firmware gør en forskel (og vend gerne tilbage med en melding uanset om den er positiv eller negativ)
Hej Kim! Fantastisk test af tv’et. Jeg overvejer at købe det hos Hifi-Klubben til 12.000. Jeg har dog et spørgsmål i den anledning. Hos Hifi-Klubben får man tablet-fjernbetjeningen. Hvordan kan det lade sig gøre, hvis det ikke er den amerikanske udgave af tv’et de sælger?
Hej Michael
Den amerikanske udgave havde fra starten en speciel fjernebtjening som lignede en normal remote, men havde et tastatur på bagsiden. Det har de stadigvæk i USA.
Den tablet som nu følger med blev inkluderet i pakken med de danske D8005 TV i efteråret, for at tilføre noget ekstra værdi til D8005 serien.
Det har nærmest siden introduktionen af skærmen været tanken at Samsung ville inkludere en tablet remote, men de har ventet for at se hvordan prisudviklingen gik.
Det er altså helt standard at alle danske D8005 skærme i dag inkluderer 2 sæt 3D briller og en 5″ tablet remote.
Husk i øvrigt at blive medlem i HFK, så du får ½ års ekstra garanti.
Hej igen, super svar :). Overvejer dog en tanke før køb. Hvad er din vurdering af om dette tv falder i pris snart/på et tidspunkt?
Av, den var værre 🙂
Det er svært at sige med nogen grad af sikkerhed hvordan prisen vil bevæge sige over en kortere periode, men jeg kan da give et par generelle bemærkninger.
Som markedet ligger nu, har butikkerne afhængig af deres indkøbspolitik, rabatordninger og lagerføring 5-15% indtjening på en D8005 til de billigste priser som fysiske butikker tager lige nu, eksempelvis 12.000 for en FUE46D8005.
Det giver en meget lille margin for rabatter og lavere priser. Samtidig er det lige her efter jul og i begyndelsen af januar at der skal tjenes penge på den store volumen, idet massevis af købere kaster sig over indkøb nu mens de har tid eller (delvist fejlagtigt) tror at der er “udsalgspriser”. Det betyder typisk at der gives en ekstra skalle på konkurrencen for at sælge en masse på kort tid.
Omvendt er januar og februar månederne hvor Samsung skal have tømt lagrene før de nye modeller kommer i starten af april måned. Det kan betyde at butikkerne pludselig får nogle gode tilbud, særligt på de modeller som der er overlager af. Jeg vil ikke umiddelbart gætte på at D8005 er en sådan model, men det er muligt at prisforskellen gør at de flerste vælger D7005 i stedet. Der kan også forekommer særtilbud hvor enkelte kæder får en særpris på enkelte modeller som kompensation for markedsføring eller for at få folk i butikkerne (Elgigantens tilbud på D8005 i mandags).
Mit bud er at 12K for en FUE46D8005 ikke bliver meget billigere, men at den nok skal komme ned på i hvert fald 11K i enkelte butikker eller kæder før den udgår helt. Der er dog en reel risiko for at der pludselig ikke er flere på markedet hos en troværdig forhandler, og du ender med at måtte købe en anden model eller vente på de nye væsentligt dyrere modeller, og på den baggrund ville jeg købe et nu, hvis du altså er i markedet for det.
Hvis det ikke haster og du overvejer at vente til senere, kan du jo lige så godt se tiden an til februar måned, og hvis det så er for sent så er der jo næste år.
Hej Kim tak for de gode svar. Der er lidt at tænke over!
Nigen der ved hvilken HDMI Version UE46d8005 kører med, om det er version 1,4 eller 1,4a, version 1.4a skulle være bedst til 3D.
Hej Kim,
Intet mindre end en helt fantastisk anmeldelse. Sikke et arbejde det må have været at stykke alt det sammen. Knap 7500 ord er hvad man må kalde grundigt! 🙂
Nå, til mit spørgsmål:
Du skriver at der normalt kommer nye modeller i perioden feb til april. Vil D8005 blive erstattet af en ny model? (Hvis du har viden omkring det, lækkert, ellers vil et gæt også række).
Jeg skal have mig et nyt TV og havde tænkt over D8005’eren. Jeg vil dog nødig ud og bruge en masse penge på sidste års model, hvis den alligevel bliver udskiftet inden længe. Beløbet er ikke rigtig en faktor.
På forhånd tak.
Jeg triller stadig rundt i staterne med skiftende netadgang, men så snart jeg er hjemme igen kommer der for alle de største modeller (Samsung D8005, Panasonic VT30, LG 980) en vurdering af om det kan betale sig at vente eller købe den gamle model. Svaret er ikke det samme for alle producenter.
^^Nevermind: http://www.flatpanels.dk/nyhed.php?subaction=showfull&id=1326150418
hejsa, jeg har kig på et samsung LED UE40D5005SP, Jeg kan finde en masse men ingen der hedder SP til sidst, kan der hjælpes
benny
SP-endelsen er en del af Samsungs produktkode, og de fleste butikker fjerner den fra deres annoncer og netbutikker for at gøre det så simpelt som muligt.
Hvis du køber et UE40D5005 er det under alle omstændigheder samme TV, uanset om endelsen er med.
Hej
Er der nogen som kan fortælle mig og samsungs tv bliver samlet udelukkende af maskiner og robotter, eller er der mennesker med indeover nogen steder i forløbet?
super flot anmeldes, utrolig brugbare når man er ved at skrive opgave om det 🙂
mvh
Jakob
Der er masser af mennesker involveret i produktionen af et Samsung TV, lige fra produktionen af de enkelte printkort til den endelige samling og test af skærmene. Det er en af grundene til at det stadig bedst kan betale sig at producere skærmene i fjernøsten eller Østeuropa.
Hej
Blot lige en info. – Jeg har d.d. købt et UE55D8005 Og nu leveres den faktisk med en rigtig god fjernbetjening i stedet for den der ‘plastic-dims’
Den der nu leveres med hedder: Samsung Remote AA59-00543A
En rigtig flot sag…
/Ole
Hej Kim
også tak fra min side, stor tak for indlæg, kanon info, har bekræftet mig i mit køb af 8005 ;-).
Jeg sidder med en lille pussig ting, har film i AVCHD-format fra digital-camera liggende på PC. Prøver at afspille på tv via netværk, men får besked, at format ikke er understøtter.
Fint nok, men hvilket format kan anbefales, hvor både bille og lyd-codec er OK. Har prøvet med forskellige f.eks. mpeg-2, men her brokker den sig over at lyd-codec ikke accepteres?
mvh
Herluf
Hej
Et hurtigt spørgsmål. Følger den digitale lydudgang volumen på fjernsynet eller er det et fast signal? Jeg kunne nemlig godt tænke mig at anvende et sæt aktive højtalere direkte på denne udgang uden forstærker eller lignende imellem.
Tradisjonelt LCD vs. LED
Jeg har et Samsung LCD tv i 40″ og en Samsung 55 D 7005. Jeg ble svært skuffet over fargene. Det er liksom litt off å se på LED tv selv om det er skarpe bilder. Har forsøkt å kalibrere, men er ikke i nærheten av den bildekvalitet på LCD en når det gjelder å få fram troverdige farger som er dype feks en brun ansiktsfarge uten for mye rødt i og naturlige og varmgule farger som er like godt mettet jeg får på LCD tvn. Hva sier du Kim? Er det bare jeg som ikke har lykkes med kalibreringen. Er det noen som har tips om hvilket tv i storformat jeg bør velge? Finnes det tradisjonelt LCD tv i 55″ helst med 3D? Jeg synes også sortvivået er langt bedre på på den tradisjonelle LCD tvn og jeg ser dypere inn i tvn. Jeg har tvn i en stue med vinduer i nærheten. Ser mest på SD sit coms og filmer som kommer fra kanalene (ser sjelden på bluray)
Kan man ændre i programoversigten? Synes det er irriterende at tv2 ligger på kanal 5 og ikke som man er vant til på kanal 2.
Hej Kim.
Imponerende viden om emnet du har… Stor respekt..
Jeg er også blevet den lykkelige ejer af Samsung 46″ 8005 modellen…Og sikke flotte billeder det kan lave.
Mit spørgsmål går på om jeg simpelt kan se mine digitale foto som ligger på min PC der også er koblet til Wifi netværket som TV også er.?
Hvis ja hvordan skal man gøre.. Min PC kører Win7..
Det kan du sagtens. Du skal bare have et DLNA kompatibelt program til at “udbyde” dem på dit netværk. Der findes massevis af den slags programmer, men hvis du bruger Windows er det klart lettest at benytte Windows Media Player som DLNA server. Du fortæller den blot hvor dine billeder ligger, og at de skal udbydes på nettet.
Hej Kim.
Tak for din hjælp. det vil jeg straks prøve…
Kan du anbefale andre programmer til administration af DLNA filerne?
Der er nok ikke nogen der gør det bedre end Twonky (twonky.com) men der skal du lige slippe $20. Detkan til gengæld meget mere end Windows Media Player.
Hej Kim! Tusind tak for din gode anmeldelse.
Jeg har lige købt et SAMSUNG HT-D6500 BLU-RAY Hjemmebiograf sæt. Og venter mit nye UE46D8005 med posten imorgen 🙂
Mit spørsmål er: Skal jeg bruge et HDMI 1.4 kabel til at få det bedste billede/lyd eller er et 1.2 ligeså godt????
hej Kim.
var planen at jeg ville købe ue55d8005, havde set den i elgiganten til 15499,- incl. tablet og 3d briller, men nu kan jeg ikke finde den i nogen butikker mere, har dog set den 2 steder men til 18599,- som det billigste, kan det passe at den bare er forsvundet fra markedet efter den es model kom?
har du et alternetiv i samme størrelse og prisklasse,
tak for allertiders anmeldelse
Hej Kim
Tusind tak for din gode anmeldelse, jeg er også ejer af et Samsung UE46D8005YUXXE og har længe kunne tænke mig et trådløst tastatur til mit Fjernsyn, og så ser jeg at de har sådanne i deres program (VG-KBD1500) og fluks så køber jeg det, men her kommer så problemet, og det er at jeg ikke kan få det til at fungerer, selv om at jer følger brusvejledningen, jeg har afprøvet det tastatur på min pc og der virker det !!!!!
Er det noget som du har stiftet bekendtskab med, eller kan dette Fjernsyn ikke kører med sådanne tastatur, det fremkommer ikke i Samsungs materiale af dette tastatur, og ej heller ikke i Elgiganten.
Har du et forslag, eller hjælp, som du kan komme med her, så er jeg meget taknemmelig.
M.v.h.
Preben.
Hvor foreslår du at man skal købe det fjernsyn?? Online?
Skal man bare i Fona eller er det bedre at kigge andensteds?
Hej Kim.
Er der ikke bluetooth i alle samsung modeller
Hej
Vi har lige købt Samsung UE46D8005 og har problemer med at billedet brydes foroven på skærmen. Det er en “bølge”, tværs over skærmen hvor farverne flyder sammen. Har talt med antenneforeningen og Stofa, som siger de ingen signal forstyrrelser har.
Hej – vi har så et SAMSUNG 46c8705 model fra oktober 2010 – pludselig i går da vi så fjernsyn blev vores billede sort – med lodrette striber på ? lyden var der – ville i dag så lige tage bagbeklædningen af og støvsuge TVet for støv der var ikk meget – men da vi havde sat beklædningen på igen var der stadigvæk sort billede men nu ingen lyd … kan det virkelig passe at disse fjernsyn ikk holder i længere tid .. Syntes det var et dyrt fjernsyn den gang 14.000 kr …og så allerede skal have et nyt igen 🙁 kan det betale sig at få det lavet ?
[…] forventer umiddelbart at performance på Samsungs UE46ES8005 vil ligge lige over UE46D8005 som vi testede sidste år, men ikke med de helt store margener. Det er tydeligt, at Samsungs fokus i år har været […]